Ministerul Culturii a iniţiat proiectul de schemă de ajutor de minimis dedicată sectorului cultural independent din România, pentru a veni în sprijinul operatorilor culturali a căror activitate a fost afectată de pandemia Sars-CoV-2, cu un buget de 140.000.000 lei, memorandumul fiind aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pandemia Covid-19 şi efectele sale negative au reprezentat un şoc major pentru economia globală, dar şi pentru cea naţională. În acest context, sectorul cultural din România a fost unul dintre cele mai afectate. Cum ştim, timp de doi ani de zile aproape nimic din zona culturală nu a funcţionat. Vestea bună este că în şedinţa de Guvern de astăzi (miercuri, n.r) a fost aprobat Memorandumul privind schema de ajutor de minimis dedicată acestei industrii. A fost absolut necesar ca Ministerul Culturii să vină în sprijinul operatorilor culturali pentru a le asigura supravieţuirea, dar şi să susţină, printr-o serie de măsuri, repornirea motoarelor în sectorul cultural din România. Avem datoria de a fi alături de industrie şi de a asigura un cadru echitabil şi transparent pentru întreg sectorul cultural/ artistic. Arta nu este ceva ce se termină vreodată, ea dăruieşte aripi şi insuflă speranţă indiferent de context”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

În vederea asigurării transparenţei decizionale privind întreg procesul de pregătire a schemei de ajutor, în data de 9 martie 2022, Ministerul Culturii a lansat în consultare publică documentul ce vizează acordarea de sprijin financiar, sub formă de grant, entităţilor culturale înregistrate în România, a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

În urma procesului de consultare publică lansat de Ministerul Culturii au fost primite sugestii şi observaţii de la reprezentanţii sectorului cultural, care au determinat majorarea cu 1.000 a numărului de potenţiali beneficiari, astfel încât schema de ajutor de minimis să poată veni în sprijinul a aproximativ 6.000 de operatori culturali, valoarea grantului acordat fiind de maximum 200.000 euro/entitate.

Un alt efect benefic constă în faptul că din grantul acordat, beneficiarul îşi va achita cu prioritate obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, existente la momentul acordării grantului, contribuind astfel la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va operaţionaliza schema de ajutor de minimis în vederea depunerii solicitărilor de finanţare de către operatorii culturali, iar intervalul de valabilitate va fi de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministrului Culturii de aprobare a prezentei Scheme până la data de 30 iunie 2023.

Data până la care se vor efectua plăţile ajutorului de minimis este cel târziu 31 decembrie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.