Dragoş Buhagiar, scenograf de teatru şi film, este noul preşedinte al UNITER. Acesta a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a Uniunii Teatrale din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dragoş Buhagiar păşeşte de astăzi pe urmele marelui Ion Caramitru şi sunt sigur că se va ridica la înălţimea misiunii sale. Este un scenograf cu o experienţă bogată în teatru, film şi televiziune, activitatea domniei sale fiind apreciată şi premiată în numeroase rânduri. Începând cu toamna anului 2019 este angajat al Operei Naţionale Române din Timişoara, în funcţia de scenograf, şi cred că va reuşi acum, din noua poziţie, să ajute la bunul mers al Programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Îi doresc mult succes şi cât mai multe realizări profesionale”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Născut la data de 19 august 1965, la Brăila, Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia 1992 şi este doctorand al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1995 si al UNITER din 1993, a realizat scenografia pentru numeroase spectacole ale Teatrului Bulandra, Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul din Braşov, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara, Opera Naţională Română din Timişoara. A colaborat cu regizori români apreciaţi aşa cum sunt Ion Caramitru, Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu, Horaţiu Mălăiele, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija,Răzvan Mazilu, Lia Bugnar, Felix Alexa, Radu Afrim, Gábor Tompa etc.

Are o activitate bogată în domeniul publicităţii şi a folosit în teatru experienţa dobândită astfel. Între 1997 şi 1999, Dragoş Buhagiar a predat în cadrul departamentului de scenografie la Academia de Teatru si Film (actual UNATC).



UNITER - Uniunea Teatrală din România este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, în anul 1990. Asociaţia este angajată în susţinerea şi dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, prin programele şi proiectele de interes naţional şi internaţional derulate anual.

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale sale, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru, care se desfăşoară anual, începând din 1991. Distincţiile Uniunii se acordă pentru fiecare an calendaristic încheiat, iar decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie.

Ca mod de funcţionare, UNITER este condus de Senatul UNITER-Consiliul director alcătuit din 19 artişti, personalităţi ale vieţii teatrale româneşti. Aceştia au fost aleşi prin votul liber al tuturor membrilor UNITER care au dorit să îşi exprime opţiunea.

Conform statutului, preşedintele Dragoş Buhagiar, scenograf şi vicepreşedintele Aura Corbeanu, manager cultural, deja aleşi, fac parte din Senat.

Noul Senat UNITER, votat şi ales pentru următorii patru ani, este format din:

Ana Ciontea, actriţă
Emil Boroghină, actor
Victor Rebengiuc, actor
Vlad Zamfirescu, actor
Miklós Bács, actor
Virginia Mirea, actriţă
George Mihăiţă, actor
Marcel Iureş, actor
Adi Carauleanu, actor (membru supleant)
Radu Afrim, regizor
Tompa Gábor, regizor
Felix Alexa, regizor (membru supleant)
Puiu Antemir, scenograf
Adrian Damian, scenograf (membru supleant)
Marina Constantinescu, critic de teatru
Alice Georgescu, critic de teatru
Doina Modola, critic de teatru (membru supleant)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.