Tabloul "Scène de rue à Montmartre" de Vincent van Gogh, a fost adjudecat, joi, la 14 milioane de euro însă probleme la sistemul informatic au constrâns casa de licitaţii să reia vânzarea, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A fost nevoie de trei lovituri de ciocan pentru a vinde unul dintre ultimele tablouri ale lui Van Gogh aflate în posesia unui privat la Sotheby's Paris. 

Lotul numărul 6 al acestei vânzări, în care s-au regăsit, între alţii, trei tablouri de Pissarro, două de Renoir şi două de Degas, a fost extrem de aşteptat. 

Sotheby's a anunţat dimineaţă că Muzeul Van Gogh, din Amsterdam, tocmai a certificat autenticitatea pânzei din 1887 care a fost păstrată într-o colecţie privată franceză. 

În câteva minute, licitatorii au depăşit estimările între 5 şi 8 milioane de euro pentru "Scène de rue à Montmartre", în care se vede o moară de vânt pe un cer albastru-gri al Parisului.

Realizată în direct cu licitatori din New York, Hong Kong, Londra şi alţti anonimi pe internet, vânzarea şi-a urmat cursul firesc. Ciocanul ridicat de Aurélie Vandevoorde, directoarea departamentului de Impresionism şi Artă modernă de la  Sotheby's, a lovit prima dată la 13.050.000 de euro. Dar licitatorul a considerat că o ofertă plasată in extremis ar putea fi luată în considerare şi competiţia a continuat alte câteva minute între un cumpărător din Hong Kong, un altul din Londra şi unul online. A doua lovitură de ciocan la 14 milioane de euro (fără taxe) a fost pentru oferta cumpărătorului online. 

Din cauza unor probleme tehnice, Sotheby's a anunţat 30 de minute mai târziu că vânzarea tabloului de Van Gogh a fost anulată şi că noi licitaţii vor fi la finalul sesiunii. Potrivit informaţiilor Le Figaro, licitatorii conectaţi online nu au avut acces în direct la ultimele oferte realizate. 

De această dată, ofertele s-au derulat repede trecând de pragul de 10 milioane de euro. Un cumpărător din Londra şi un altul din Hong Kong şi-au disputat pânza pentru a ajunge la 11,25 de milioane de euro fără taxe (adică 13.091.250 de euro în total). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.