Case, conace, biserici şi alte spaţii de patrimoniu salvate la iniţiative private vor putea fi cunoscute, vizitate - multe dintre ele pentru prima dată - de către comunitate şi de toţi cei curioşi să descopere o parte din identitatea culturală europeană în acest weekend, în cadrul Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat când proprietari din toată Europa deschid porţile vizitatorilor sub aceeaşi egidă: "Casa noastră, patrimoniul tău".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 600 de case, castele şi alte spaţii de patrimoniu aflate în proprietate privată în 18 ţări europene au răspuns iniţiativei Asociaţiei European Historic Houses, dintre care 16 case participante sunt în România. 

Biserica fortificată de la Alma Vii, Sibiu

Alma Vii este atestată documentar încă din anul 1289, fiind un sat liber sub Coroană Ungară. Două secole mai târziu, o biserică fortificată a fost construită aici, de la înălţimea căreia satul era protejat. Clădirea bisericii a fost înlocuită în secolul XVI adăugându-se fortificaţii şi mai solide. A fost restaurată curând de Mihai Eminescu Trust prin "Whole Village Project".

Biserica fortificată de la Alma Vii, Sibiu
Biserica fortificată de la Alma Vii, Sibiu

În acest weekend, vizitatorii sunt bine-veniţi să descopere peisajul de poveste din împrejurimi şi biserica fortificată care găzduieşte în această perioadă o expoziţie interactivă despre modul de viaţă al şaşilor, pregătită atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.

Casa Breb 333, Maramureş

Între 3 şi 5 iunie, poate fi vizitată Casa Breb 333. Oamenii, în Maramureş, pur şi simplu iubesc lemnul de când lumea şi dantelăriile infinite ale unui meşteşug păstrat de generaţii. Aici obişnuiesc să-şi construiască tot din lemn majoritatea obiectelor pe care le folosesc în jurul casei. Şi poate de aceea porţile caselor lor, înalte şi pline de sculpturi cu motive antice, şi bisericile lor de lemn au devenit faimoase în toată lumea devenind parte din Patrimoniul UNESCO. Iar casa Breb 333, veche de peste 100 de ani, este chiar una dintre acele case tradiţionale din satul Breb. 

Casa Costa - Foru, Bucureşti

Casa Costa-Foru este reprezentativă pentru modul în care materialitatea şi imaterialitatea locuirii se influenţează şi se determină reciproc, devenind acasă. Poţi înţelege familia prin simpla explorare a casei şi, viceversa, îţi poţi îmagina casa doar ascultând poveştile de viaţă ale urmaşilor lui C. G. Costa-Foru; a avea parte de ambele este un privilegiu. Loc al efervescenţei oamenilor şi ideilor, casa este o rezultantă a unor istorii de viaţă adunate de-a lungul a mai bine de un secol.

Spaţiul găzduieşte zilele acestea o expoziţie - eveniment despre aniversarea a 130 de ani a inginerului Emil Prager al cărui nume se leagă de clădiri emblematice precum Palatul Regal, Hotelul Union, Senatul României, Fundaţia Dalles. O serie de evenimente se întind aici peste trei săptămâni, printre care se numără expoziţii, concerte, performance-uri, degustări de vinuri. Program de vizitare: în weekend - 16.00 - 22.00.

Cula de la Curtişoara, Gorj

Cula, locuinţă fortificată a boierilor români de la ţară, a aparut o dată cu declinul Imperiului Otoman, pentru a rezolva nevoia de apărare în faţa haosului creat. Termenul (kulă) a fost preluat de la poporul turc. Tradus in limba română înseamna turn.

Cula Cornoiu/ Neamţu este una din cele mai frumoase construcţii de acest tip din zonă. Datele aproximative spun că aceasta a fost clădită în secolul al XVIII-lea. Cula se află în incinta Muzeului arhitecturii populare gorjeneşti, cartier Curţişoara, oraş Bumbeşti-Jiu, judeţ Gorj

Proprietarii au pregătit în acest weekend un program plin care cuprinde construirea colectivă a unei instalaţii de lemn, folosind atât instrumente tradiţionale, cât şi instrumente moderne; proiecţia documentarelor de scurt –metraj „Oamenii patrimoniului”, picnic sub tei, tururi ghidate, gulaş la ceaun, jam session şi party sub stele. 

Domeniul Cantacuzino de la Floreşti şi Palatul Micul Trianon

Cea de-a doua ediţie a Karpatia Pony Show se desfăşoară până duminică, pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, Prahova, evenimentul adresându-se tuturor iubitorilor de natură şi frumos, precum şi pasionaţilor de cai şi familiilor cu copii, ce vor avea ocazia să asiste la competiţii inedite, acrobaţii călare, working equitation, jocuri şi prezentări cu ponei şi cai sau se vor putea bucura de numeroasele activităţi în aer liber.

Domeniul Ion Ghica de la Ghergani

Sub motto-ul „Casa noastră, patrimoniul tău”, vă invităm să vizitaţi locul unde au avut loc primele discuţii despre Unirea Principatelor, locul vizitat de haiducii Ioniţă Tunsul sau Iancu Jianul ori locul unde Franz Liszt a fost invitat să dea lecţii de pian, în liniştea din mijlocul Codrilor Vlăsiei (sau a ceea ce a mai rămas din ei), în grădina Domeniului Ion Ghica de la Ghergani, marcat de filosofia de a fi a lui Ion Ghica, personalitate marcantă a formării României moderne. Conacul se află momentan într-un proces amplu de restaurare şi nu poate fi vizitat, însă Capela familiei da.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare în prealabil la adresa de email patrimoniuprivat@gmail.com
Pe toată durata weekendului, între orele 10.00 şi 18.00, în grădina conacului poate fi vizitată expoziţia itinerantă „Castele şi Conace Revitalizate” care şi-a propus să pună în valoare exemple de activare a reşedinţelor extraurbane ce au fost edificate de vârfuri ale societăţilor istorice, din secolul al XVI-lea până în prima parte a secolului XX.

La Ghergani va fi prezentată o selecţie de modele de bună practică, impelmentate în România, exemple ce sperăm că vor inspira şi impulsiona refuncţionalizarea celor aproxmativ 900 de domenii care în prezent au rămas în umbră.

Hanul lui Manuc

Cu o istorie de peste două veacuri, bogată şi tumultuoasă, martor tăcut al evenimentelor care au marcat istoria românilor, loc de întâlnire al drumeţilor prin Bucureşti, dar şi al elitei societăţii româneşti, Hanul lui Manuc a fost şi va rămâne un han ca niciun altul. Povestea Hanului lui Manuc începe în anul 1806, când acesta a răsărit pe meleagurile lui Bucur. Vestit negustor, diplomat şi hangiu, Manuc Bei era considerat în acele timpuri drept unul dintre cei mai avuţi moşieri din Balcani.

Cu prilejul Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat, Hanul lui Manuc îi aşteptă pe toţi cei curioşi să redescopere clădirea, printr-o vizită în grădină şi în celelalte încăperi, să dejuneze sau să se bucure de o cafea savuroasă, întocmai ca şi pe vremuri. Pentru vizite organizate, înscrierile se fac prin email la adresa patrimoniuprivat@gmail.com. Programul vizitelor 2-3 iunie: 10.00 - 16.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.