Salonul pictorilor români de la Seleil De L'est şi machete, costume şi schiţe create de studenţi fac obiectul a două expoziţii vernisate la Teatrul Naţional Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A noua expoziţie la Bucureşti a Asociaţiei Soleil de l’Est, Salonul pictorilor români participanţi la rezidenţele de artişti din Franţa, va fi deschisă joi, la ora 17:30, în foaierul Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” şi reprezintă etapa Bucureşti a proiectului.

Aceasta reuneşte lucrări ale pictorilor români care au participat la rezidenţele de artişti conduse de asociaţie  în perioada 2001 - 2021. Lucrările expuse sunt realizate după întoarcerea în ţară de pe meleaguri franceze, sub influenţa impresiilor şi a emoţiilor acumulate pe parcursul participării la aceste rezidenţe.

Între cei 65 de pictori expozanţi se numără Eva Radu, Angela Tomaselli, Măriuca Oteteleşanu, Elena Cholet şi Cristina Weiss.

Organizatorii definesc obiectivul acestui nou Salon: „A prezenta publicului bucureştean un grup de prestigioşi pictori români din ţară şi din diaspora, care au reprezentat cu onoare şi cu înaltă creativitate artistică, o valenţă de mare valoare culturală a României - pictura contemporană. (...) Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes si interes în cadrul celor peste 150 expoziţii organizate de asociaţie, începând din anul 1990, atât în Franţa, la Paris şi în alte oraşe, cât şi la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus - capitala europeană a culturii 2017, precum şi la Bucureşti”.

Cu ocazia deschiderii expoziţiei, vor fi proiectate reportaje cu pictorii români în Franţa şi va fi pus la dispoziţia publicului un stand de documentaţie artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu TNB în cadrul programului „TNB-PARATEATRAL-arte vizuale” şi va rămâne deschisă până pe 15 decembrie 2021. Va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 şi 18.00.

Laborator de creaţie tânără, în Rotonda Sălii Mici a TNB

Vineri, la ora 12:00, în foaierul  Rotonda al Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” va fi inaugurată expoziţia „Exerciţii de scenografie. Machete, costume şi schiţe”, care cuprinde creaţiile studentelor şi studenţilor la scenografie de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Este unicul eveniment din cadrul Festivalului de Teatru şi Film „Şerban Ionescu” care se va desfăşura atât fizic, cât şi online.

Până pe 21 noiembrie 2021, expoziţia va putea fi explorată pe platformă festivalulserbanionescu.ro, iar lucrările originale vor rămâne expuse la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” până la jumătatea lunii decembrie.

Varianta digitală a expoziţiei va cuprinde, pe lângă o galerie virtuală de fotografii cu lucrările studenţilor, şi un mini-documentar despre procesul de creaţie al costumelor elisabetane şi al măştilor de commedia dell’arte. Publicul va putea descoperi cum se construieşte macheta unui spectacol imaginar, fiind invitat să pătrundă în universul miniatural al unor creaţii inedite, care aşteaptă să se transforme în realitate, pe scena unui teatru. 

Expoziţia vine în completarea celei care a fost inclusă în programul Festivalului Naţional de Teatru 2021, care s-a încheiat  pe 14 noiembrie.

Ea va rămâne deschisă până în 15 decembrie 2021 şi va putea fi vizitată zilnic între orele 14:00 şi 18:30

Accesul în foaiere, ca de altfel la toate manifestările din incinta teatrului, este permis cu participarea publicului în proporţie de 30% din capacitatea maximă a spaţiului. La expoziţii - aproximativ 30 de persoane simultan, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021.

Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiţii (prezentarea certificatului verde sau echivalent) şi a purtării măştii pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta clădirii TNB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.