Scriitorul Salman Rushdie este aşteptat să depună mărturie împotriva bărbatului acuzat că l-a înjunghiat pe o scenă din statul New York, întrun proces care va avea loc în ianuarie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul britanico-american de origine indiană, născut în India şi autor al unor romane precum "Versetele satanice" şi "Midnight's Children", este "pe lista martorilor poporului chiar acum, înainte de proces", a declarat vineri procurorul districtului din comitatul Chautauqua, Jason Schmidt. Aceasta a făcut-o după o audiere în care judecătorul a programat un proces pentru 8 ianuarie, potrivit AP.

"Am luat deja legătura cu reprezentanţii domnului Rushdie pentru a-l avertiza că am anticipat că vom avea această dată a procesului, astfel încât să putem începe să ne pregătim pentru el", a declarat Schmidt. 

La 12 august 2022, Rushdie se pregătea să ţină o conferinţă la Chautauqua Institution, când un bărbat s-a năpustit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitor în gât, ochi, stomac, coapsă şi piept. El a urmat un tratament la spital timp de şase săptămâni şi a rămas orb la un ochi şi şi-a pierdut sensibilitatea la unele degete.

Presupusul atacator, Hadi Matar, din New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune de anul trecut. "Şi-a susţinut nevinovăţia în această privinţă", a declarat avocatul său, Nathaniel Barone, potrivit CNN. "Nu este o situaţie uşoară pentru el, cineva care nu a mai avut probleme până acum, niciodată".

Matar a fost reţinut de la atac. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare pentru tentativă de omor şi la şapte ani pentru acuzaţiile de agresiune, a declarat un procuror în instanţă. Schmidt se aşteaptă ca procesul să dureze două săptămâni sau mai puţin şi a declarat că "cel mai mare obstacol" va fi "alegerea unui juriu corect şi imparţial".

Atacul asupra lui Rushdie a avut loc la 33 de ani după ce liderul iranian Ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o fatwa prin care cerea moartea lui Rushdie în urma publicării romanului "Versetele satanice", considerat blasfemic.

Într-un interviu pentru New York Post publicat la câteva zile după atac, Matar a declarat că îl respecta pe Khomeini, dar nu a vrut să spună dacă presupusele sale acţiuni au fost influenţate de fatwa. El a spus că a citit doar "câteva pagini" din „Versetele satanice” şi că i-a venit ideea de a participa la evenimentul Chautauqua după ce a văzut un tweet care anunţa că Rushdie va fi acolo. 

Rushdie a avut puţine apariţii publice din august anul trecut. La începutul acestei luni, s-a anunţat că volumul de memorii al lui Rushdie despre atac, intitulat „Knife”, va fi publicat în aprilie anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.