Rusia şi NASA au convenit să îşi prelungească zborurile comune către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2025, a anunţat joi Agenţia Spaţială Rusă (Roscosmos).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a menţine fiabilitatea operaţiunilor ISS în general şi pentru a garanta prezenţa a cel puţin câte un reprezentant al Roscosmos şi NASA pe segmentele respective ale staţiei, s-a ajuns la un acord cu partenerii americani în 2023 pentru a prelungi zborurile încrucişate până în 2025, se arată într-un comunicat.

Două acte adiţionale la acordul dintre Rusia şi Nasa privind zborurile către ISS au fost semnate în acest sens în iulie şi decembrie 2023, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia şi-a anunţat încă din iulie 2022 intenţia de a se retrage "după 2024" de pe ISS, unde cosmonauţii săi sunt bazaţi în permanenţă şi în care joacă un rol-cheie. Prin urmare, crearea unei noi staţii orbitale ruseşti este prezentată ca o prioritate de Roscosmos.

În octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primul segment al acestei noi staţii spaţiale ruseşti ar trebui să fie pus pe orbită în 2027, promiţând să continue cucerirea spaţiului în pofida recentelor eşecuri.

Sectorul spaţial rusesc, mândria istorică a ţării, suferă de ani de zile de probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri precum pierderea în august a sondei lunare Luna-25.

Un model de cooperare internaţională care implică Europa, Japonia, Statele Unite şi Rusia, ISS a început să fie asamblată în 1998. Trebuia să fie retrasă în 2024, dar NASA a estimat că poate funcţiona până în 2030.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.