La aproape un an de la incendiu, Catedrala Notre-Dame din Paris şi-a deschis porţile pentru câteva ore de regăciuni, în Vinerea Mare, fără credincioşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul rugăciunii din faţa sfintei Coroane de spini, una dintre relicvele sacre de la Notre-Dame salvată din incendiul de la 15 aprilie 2019, arhiepiscopul Michel Aupetit a amintit de "uimirea" şi "impulsul la nivel global" care au urmat pentru ca edificiul "să fie reconstruit, restaurat". 

Vinerea Sfântă marchează moartea lui Iisus şi doliul Bisericii, nu este vorba despre o slujbă, aşa cum a fost ceremonia din iunie 2019, la două luni de la incendiu. 

În plină criză sanitară, prelatul francez al Bisericii Catolice a amintit că "în această săptămână sfântă, lumea întreagă este lovită de o pandemie care răspândeşte moarte şi ne paralizează". 

Între mai multe sonate de Bach cântate de violonistul Renaud Capuçon, actorii Philippe Torreton şi Judith Chemla, în combinezoane albe şi cizme în timp ce decontaminarea de plumb în edificiu nu s-a încheiat, au citit texte de Paul Claudel, Francis Jammes şi Maica Tereza.

La 16 martie, şantierul catedralei a fost închis din cauza coronavirusului, pentru a nu prezenta riscuri pentru muncitori. 

În Joia Sfântă, Aupetit, pe esplanada Bazilicii Sacré-Coeur de pe dealul Montmartre, a binecuvântat capitala franceză şi pe locuitorii săi.

Din cauza măsurilor de izolare, de Paşte, duminică, nu va avea loc nicio slujbă. 

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, la 15 aprilie 2019. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă două treimi din acoperiş a fost carbonizat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.