Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că decizia includerii Roşiei Montane în UNESCO este cauza şi victoria unei generaţii. „Respect pentru toţi cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută”, a mai spus edilul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Roşia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza şi victoria unei generaţii. Respect pentru toţi cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ştefania Simion, Mihai Goţiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menţionez aici doar pe cei de pe partea administrativ - juridică cu care am fost în contact), asociaţiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic şi mulţi alţii. Avem acum obligaţia, ca societate, să facem din Roşia Montană o atracţie pentru vizitatorii din întreaga lume. Locaţiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, sunt generatoare de profit”, a scris Nicuşor Dan, marţi pe Facebook.
 
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.
 
România sărbătoreşte marţi 65 de ani de când se numără printre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
 
Lista Patrimoniului Mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999). Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii se află Ritualul Căluşului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărţişorul, Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.