Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că „nu va dispărea Eminescu niciodată, este misiunea părinţilor şi a dascălilor să îl facă atractiv pentru generaţiile care acuma cresc”. Romaşcanu este de părere că „nu ai cum să fii desuet atâta timp cât poţi să creezi conţinutul lui Eminescu pretabil pentru platformele online”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Trebuie să înţelegem că oamenii tineri de astăzi şi copiii sunt lipiţi de un alt mod de a-şi petrece timpul, că până la urmă este vorba despre ce faci cu timpul liber. Iar dacă vrem să ducem cultura lângă cei tineri, va trebui să o ducem acolo unde ei sunt prezenţi: pe reţelele sociale, oricare ar fi ele, pe mesaje care sa-i atragă.  Eminescu rămâne un reper şi el va trebui întotdeauna studiat, învăţat, înţeles, pentru că este, până la urmă, formatorul limbii române aşa cum o vorbim noi astăzi, este esenţa sufletului românesc şi, chiar dacă nu te mai regăseşti în tipul romantic pe care l-a scris Eminescu... depăşit nu poate fi, dar poate nu mai este în gustul curent, cum se întâmplă şi cu mari scriitori care au fost într-o epocă şi ulterior nu au rămas decât în zona istoriei literaturii. Eminescu e mai mult decât atât, e mult mai mult decât atât. Trebuie dus în viaţa copiilor, înţelegând că poate nu mai este atractiv în modul în care s-a exprimat, dar trebuie să găsim modul în care să li-l ducem aproape pe Eminescu copiilor, pe zonele care sunt de interes pentru ei. Nu va dispărea Eminescu niciodată, este misiunea părinţilor şi a dascălilor să îl facă atractiv pentru generaţiile care acuma cresc”, a afirmat Lucian Romaşcanu sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.
Ministrul Culturii este de părere că nu ar trebui comentat modul în care ajunge Eminescu la tânăra generaţie, mult mai obişnuită cu telefoane şi tablete decât cu clasicele cărţi pe hârtie. 
„Nu ai cum să fii desuet atâta timp cât poţi să creezi conţinutul lui Eminescu pretabil pentru platformele online, şi se poate face acest lucru.(...) Eminescu e o personalitate atât de mare încât orice bucăţică din el poate găsi, în formula corectă, audienţa tânără”, adaugă ministrul. 
În ceea ce priveşte literatura care le este recomandată elevilor şi care este prevăzută în programa şcolară, ministrul este de părere că „dacă mergem pe o programă care este aceeaşi şi pe vremea lui Spiru Haret, şi pe vremea lui Gheorghiu Dej, şi acum, sigur că îi pierdem (pe elevi – n.r.)”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.