Romanul "Visul numărul 9", de David Mitchell, care preia titlul cânteului lui John Lennon, a fost tradus de Mihnea Gafiţa şi va fi lansat joi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic poartă cititorul în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tokyo, şi, mai mult, prin cele mai misterioase peisaje ale viselor. Romanul preia titlul cântecului "#9 Dream", de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.

Vor prezenta cartea Cosmin Ciotloş, critic literar, Şerban Georgescu, coordonatorului Centrului de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" din Cadrul Universităţii Româno-Americane şi Cristian Pătrăşconiu, scriitor şi jurnalist cultural. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. În partea a doua a evenimentului, plecând de la anumite teme ale romanului, se va discuta despre cyberpunkul japonez şi începuturile culturii pop.

"Visul numărul 9", cu energia lui propulsivă, cu ludicul lui nestăvilit şi erupţia joyceană de limbaj, reprezintă confirmarea absolută că David Mitchell trebuie socotit printre cei mai buni romancieri de astăzi. Scrie de vis, tipul acela de vis care nu vrei să se termine", potrivit San Francisco Chronicle.                                                                                   

"Eiji e-un visător, un Billy Mincinosul pentru generaţia cyberpunk, mânându-l pe cititor într-un tur al metropolei Tōkyō şi-al minţii, care-l stimulează continuu. (...) Irealitatea exotică şi cibernetică îngăduie ca preocupări tradiţionale ale romanului - ajungerea la majorat a unui tânăr, explorarea etică a responsabilităţilor sau valorile universal umane care sunt iubirea şi datoria - să se insinueze discret. Curând, totul devine clar: nu e numai o joacă, nu e numai o scriitură briantă, este vorba de un roman cu adevărat mare. O plăcere de-a dreptul joyceană a limbajului şi parodiei se combină cu caracterizări pline de afecţiune şi cu o naraţiune ţinută sub control cu o mână de maestru, ceea ce face din Visul numărul 9 o experienţă fabuloasă şi de neuitat pentru cititor", spunea Robert Mighal. 

Scriitorul englez David Mitchell s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire. Şi-a făcut studiile de literatură engleză şi americană la University of Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. S-a mutat în Sicilia şi apoi în Japonia, la Hiroshima, unde a ţinut cursuri de limba engleză timp de opt ani.

A debutat cu romanul "Ghostwritten" (1999), câştigător al John Llewellyn Rhys Prize şi finalist la Guardian First Book Award, căruia îi urmează, în 2001, "Visul numărul 9" (Number 9 Dream; Humanitas Fiction, 2018), finalist la Booker Prize şi la James Tait Black Memorial Prize, şi "Atlasul norilor" (Cloud Atlas, 2004; Humanitas Fiction, 2008, 2013), roman câştigător al British Book Literary Fiction Award şi nominalizat la Booker Prize, Nebula Award şi Arthur C. Clarke Award, ecranizat în 2012, cu Tom Hanks şi Halle Berry în rolurile principale.

În 2006, a publicat, de asemenea cu mare succes de critică şi de public, "Omul de ianuarie" (Black Swan Green; Humanitas Fiction, 2015), urmat de "The Thousand Autumns of Jacob de Zoet" (2010), roman nominalizat la Booker Prize şi distins cu Commonwealth Writer’s Prize, "The Bone Clocks" (2014) şi Slade House (2015). În 2016, Mitchell a terminat nuvela "From Me Flows What You Call Time", care face parte din proiectul Future Library - o capsulă literară a timpului reprezentată de 100 de autori emblematici şi urmând a fi lansată în 2114.

În 2003, David Mitchell a apărut în antologia Granta a celor mai importanţi tineri scriitori englezi, iar în 2007 este inclus de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalităţi din lume. Printre numeroasele premii acordate lui David Mitchell se numără Geoffrey Faber Memorial Prize şi South Bank Show Literature Prize.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.