Romanul „Forma apei”, de Guillermo del Toro şi Daniel Kraus, a cărui ecranizare a fost desemnată „cel mai bun film” la gala premiilor Oscar 2018, unde a câştigat şi alte trofee, a apărut în această săptămână în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu, la editura Polirom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisă şi regizată de Guillermo del Toro şi având în distribuţie actori celebri, precum Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, versiunea cinematografică a romanului „Forma apei/ The Shape of Water” a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Filmul este produs de Fox Searchlight Pictures şi este distribuit în România de Odeon Cineplex.

Ecranizarea cărţii scrise de Guillermo del Toro şi Daniel Kraus a câştigat patru premii Oscar la gala din acest an, la categoriile: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cea mai bună coloană sonoră” (Alexandre Desplat) şi „Cea mai bună scenografie”.

Filmul a mai fost distins cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, ediţia 2017. De asemenea, pentru „Forma apei/ The Shape of Water”, Guillermo del Toro a primit Globul de aur, precum şi premiul Bafta pentru cel mai bun regizor. Filmul a mai obţinut un Glob de Aur şi un premiu Bafta pentru muzica originală semnată de Alexandre Desplat, precum şi un premiu Bafta pentru cea mai bună scenografie.

Acţiunea romanului este plasată în anul 1962, când Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieţii de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospaţiale Occam din Baltimore. Într-o noapte, Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al Centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon şi studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimîntătoare, dar în acelaşi timp magnifică, capabilă să înţeleagă limbajul şi emoţiile. Recurgînd la limbajul semnelor, cei doi învaţă să comunice. În scurt timp, afecţiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura raţiune de a trăi a Elisei.

Născut în 1964 la Guadalajara, Mexic, Guillermo del Toro este regizor, scenarist, producător şi scriitor. Del Toro şi-a câştigat recunoaşterea internaţională în anul 1993, cu filmul de groază „Cronos”, o coproducţie mexicano-americană. În 2004, a regizat thrillerul SF „Hellboy”. Filmul „Labirintul lui Pan” (2006), pentru care a avut tripla calitate de regizor, scenarist şi producător, a avut parte de o primire entuziastă la nivel mondial, fiind distins cu peste 40 de premii internaţionale.
În 2013, a regizat şi a semnat scenariul SF-ului „Pacific Rim”. Cel mai recent film al său este „Forma apei/ The Shape of Water”.

Guillermo del Toro este coautor (alături de Chuck Hogan) al „The Strain Trilogy”, devenită bestseller şi ecranizată într-un serial de televiziune de succes pe postul FX, şi al „Trollhunters” (alături de Daniel Kraus), care a stat la baza serialului omonim difuzat de Netflix.

Daniel Kraus este scriitor multipremiat şi regizor. Romanele sale „Rotters” (2011) şi „Scowler” (2013) au fost distinse cu Odyssey Award. A semnat, împreună cu Guillermo del Toro, romanele „Trollhunters” şi „Forma apei”. Cărţile lui au fost traduse în peste 15 limbi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.