România este ţară invitată de onoare la cea de-a 14-a ediţie a festivalului Le livre sur les quais, care se desfăşoară în perioada 1 - 3 septembrie, la Morges, în Elveţia, sub preşedinţia scriitoarei franceze Marie-Hélène Lafon. Scriitorii Gabriela Adameşteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Cristian Fulaş, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora şi Ion Vianu şi traducătorii Florica Courriol şi Jean-Louis Courriol sunt protagoniştii unui amplu program de evenimente cu focus pe literatura română, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Parteneriatul dintre ICR şi festivalul Le livre sur les quais are rolul de a pune în valoare cultura română şi pe creatorii ei, prin statutul României ca Ţară invitată de onoare cu prilejul aniversării a trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi a 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Cultural Român. Este o excelentă oportunitate de promovare a scriitorilor români şi a operelor lor într-un spaţiu geografic în care ICR nu are reprezentanţă, dar care este parte a unui univers cultural şi lingvistic comun”, declară Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

La festival participă peste 170 de autori, care se vor întâlni cu publicul în cadrul a aproape 200 de evenimente - lansări de carte şi sesiuni de autografe, dezbateri, croaziere literare, spectacole, ateliere şi activităţi pentru tineret.

Publicul va putea participa la dezbateri pe teme istorice cu Gabriela Adameşteanu, Han Kang şi Marisa Cornejo („Comment dire les traumas de l’Histoire?”) sau cu Radu Ioanid şi jurnalistul Lionel Duroy („Histoire Roumaine: dire la vérité sur la Shoah”).

Vor avea loc peste 30 de dialoguri şi dezbateri, la care participă de la Peter Stamm şi Sander Kollaard la Dana Grigorcea şi Jacques Ravenne, de la Alexandre Chollier şi Cédric Gras la Cristian Fulaş şi Serge Joncour, de la Jean-Baptiste Andrea şi Louis-Philippe Dalembert la Maxence Marchand, de la Luc Lang la Isabelle Cornaz sau de la Silvia Ricci Lempen la Chloé Delaume, precum şi prezentări susţinute de Ariane Chemin şi Titiou Lecoq.

De reţinut sunt şi întâlnirile în limba engleză cu Nicholas Shakespeare, Jonathan Coe, Han Kang, Joyce Maynard sau David Vann (unele în traducere simultană).

Se adaugă la program un mic dejun literar cu Marie Laberge la hotelul Le Petit Manoir, numeroase ateliere interactive şi alte tipuri de activităţi pentru familii şi tineri. Festivităţile vor avea loc şi în aer liber, la La Crique, îmbinând universul muzical cu cel al literaturii prin lecturi muzicale şi spectacole literare.

Selecţiuni din program

Vineri, 1 septembrie - sesiuni de autografe cu Gabriela Adameşteanu, Ramona Bădescu, Radu Bata, Jean-Louis Courriol, Florica Courriol, Eugène, Cristian Fulaş, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu şi Ion Vianu.

Sâmbătă, 2 septembrie
10.30 – 13.00: Ramona Bădescu îşi prezintă filmul documentar L’ordre des choses, realizat împreună cu Jeff Silva, în deschiderea secţiunii de cinematografie de la Cinema Odéon. Protagonistul Alexandru Bădescu este unul dintre ultimii martori direcţi ai lagărelor de muncă silnică şi ai închisorilor politice române
11.00: Dana Grigorcea în dialog cu Jacques Ravenne pe tema Dracula revisité
13.30: Comment dire les traumas de l’Histoire? – Dezbatere cu Gabriela Adameşteanu, Marisa Cornejo şi Han Kang
14.00: Terres des hommes – Dialog între Cristian Fulaş şi Serge Joncour
15.00: Florica Courriol, Jean-Louis Courriol şi Simona Sora - Remonter le Danube: traduire et éditer la littérature roumaine / Castelul Morges, sala Champoud
15.30: Histoire Roumaine: dire la vérité sur la Shoah cu Radu Ioanid şi Lionel Duroy, în Sala Belle époque a Cazinoului
17.00: Écrire l´Histoire cu Simona Sora
17.30: Film / «R.M.N», regia Cristian Mungiu şi prezentare-prefaţă cu Dana Grigorcea înainte de proiecţie – Cinema Odeon

Duminică, 3 septembrie
11.00: Atelier cu Ramona Bădescu: Au début, pornind de la propriul volum cu acelaşi titlu, în spaţiul dedicat tinerilor de la Bibliotecă
13.30: Dezbatere cu Mathias Enard şi Cristian Fulaş - Proust et la langue des autres
13.30: Mélodies roumaines – Gabriela Adameşteanu, Dana Grigorcea şi Simona Sora vor citi, în limba română, fragmente din ultimele lor lucrări traduse în franceză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.