Lucrarea „Neural Mirror”, de Alex Cioacă şi One Night Gallery - o instalaţie interactivă şi inovatoare, ce utilizează inteligenţa artificială pentru analizarea mai multor stiluri artistice, ulterior transpuse în imaginile captate în timp real - a reprezentat România la Festivalul luminii din Bruxelles, transmite reprezentanţa ICR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa la Bruxelles, a participat pentru prima dată la Bright Festival, organizat de oficiul de turism Visit.brussels, sub egida Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Festivalul luminii, ajuns deja la a opta sa ediţie, a accentuat importanţa valorilor împărtăşite de comunitatea europeană. 30 de creaţii selectate de organizatori pe tema acestei ediţii - instalaţii luminoase, proiecţii video, holograme şi opere de artă digitală - au fost expuse în aer liber, pe un circuit de vizitare cu acces liber situat în centrul istoric şi în cartierul european. Dintre acestea, 12 lucrări au fost prezentate cu sprijinul institutelor culturale membre EUNIC Brussels.

Vizitatorii şi trecătorii au avut oportunitatea de a fi oglindiţi într-o operă de artă, lucrarea bucurându-se de un mare succes, mai ales în rândul generaţiilor tinere.

Prin prezentarea instalaţiei „Neural Mirror”, organizatorii au marcat importanţa adoptării, la începutul lunii februarie 2024, a primei legi UE privind inteligenţa artificială, moment emblematic la nivel UE din perspectiva beneficiilor utilizărilor sigure ale IA, fără riscuri pentru cetăţenii europeni.

Creaţia „Neural Mirror” a fost amplasată în cartierul istoric, în Place d’Espagne (lângă Grande Place), ceea ce a conferit posibilitatea unui flux continuu de vizitatori: conform statisticilor furnizate de organizatorii Visit.brussels, Bright Festival s-a bucurat de participarea a 500.000 persoane.

Mesajul organizatorilor Visit.brussels: „Dragi artişti, producători şi parteneneri, luminile Bright Festival 2024 s-au stins, iar străzile din Bruxelles au revenit la liniştea anterioară, după un număr record de vizitatori la festival. A opta ediţie a fost un mare succes, în care aţi jucat un rol central. Aţi contribuit la magia celor patru seri. Primim zilnic mesaje ca mărturie a succesului festivalului. Pentru toate acestea, vă mulţumim!” (Luisa Bartucci). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.