„ROM(a)NOR Interferences”, cel mai important proiect cultural dedicat revitalizării patrimoniului minorităţii rome din România, va fi derulat începând cu 1 ianuarie 2022, a anunţat Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021. Implementat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în parteneriat cu Anno Museum din Norvegia, proiectul beneficiază de un buget total de peste 1,3 milioane euro (100% nerambursabil) şi se va derula pe parcursul a 24 de luni.

„«ROM(a)NOR Interferences» reprezintă o incursiune în timp şi spaţiu pentru a promova, valorifica şi revitaliza patrimoniului cultural specific etniei rome prin muzeologie şi incluziune socială. Mai mult, proiectul contribuie la întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia prin activităţi specifice de cooperare în domeniul patrimoniului cultural”, a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, potrivit unui comunicat.

Printre activităţile incluse în proiect se numără reconstrucţia, în incinta Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti, a unei gospodării tradiţionale cu inventar complet specific etniei rome, precum şi utilizarea tehnologiei AR (augmented reality) şi VR (virtual reality) menite să contribuie la valorificarea inovativă a patrimoniului cultural imaterial.

De asemenea, vor fi organizate campanii de cercetare în 35 de sate din 7 judeţe pentru identificarea unor elemente tipice de arhitectură vernaculară romă; cursuri de formare a etnicilor romi vizând introducerea şi dezvoltarea unui nou concept de artă meşteşugărească adaptat secolului XXI; sesiuni de dezbatere pentru identificarea aspectelor economice, sociale şi culturale ale practicării meşteşugurilor rome; expoziţii în România şi Norvegia (inclusiv de fotografie istorică) şi, nu în ultimul rând, târguri în incinta Muzeului Naţional al Satului pentru a oferi meşteşugarilor romi oportunităţi antreprenoriale.

Principalele rezultate vizate în cadrul proiectului „ROM(a)NOR Interferences” includ 10 elemente de patrimoniu specifice etniei rome revitalizate; 10 profesionişti cu competenţe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă; 25% creştere a numărului anual de vizitatori la obiectivele de patrimoniu şi/sau a numărului de participanţi la activităţile culturale organizate; 250 persoane de etnie romă vizate de măsuri de capacitare (empowerment); 40 de persoane de etnie romă susţinute pentru prezentarea meşteşugurilor tradiţionale; 140 de persoane de etnie romă instruite în meserii legate de revitalizarea patrimoniului cultural; crearea a 8 locuri de muncă.

Pe parcursul derulării proiectului, Muzeul Naţional al Satului va beneficia de expertiza partenerului de proiect Anno Museum (Elverum, Norvegia) care va participa la campaniile de cercetare, transferul de expertiză în domeniul restaurării şi curatoriatului, precum şi la sesiunile de dezbatere axate pe identificarea celor mai bune practici privind revitalizarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale rome.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro, între anii 1994 şi 2014, şi cu 1,55 miliarde de euro, pentru perioada de finanţare 2014-2021.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.