Rio de Janeiro va fi prima Capitală Mondială a Arhitecturii în 2020, oraş care va deveni un forum global de dezbateri pe tema provocărilor urgente ale lumii, prin prisma culturii, patrimoniului, urbanismului şi arhitecturii, în urma iniţiativei lansate de UNESCO şi UIA (Uniunea Internaţională a Arhitecţilor), anunţă OAR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UNESCO şi Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA) au lansat o iniţiativă prin care UNESCO se asociază cu desemnarea oraşului-gazdă al Congresului Mondial UIA drept Capitală Mondială a Arhitecturii. 

Ernesto Ottone, director general adjunct al UNESCO şi Thomas Vonier, preşedinte UIA, au semnat un Memorandum de înţelegere la Paris, pe 23 noiembrie, în vederea consolidării cooperării dintre cele două organizaţii, care datează din anul 1956. Având în vedere extinderea şi dezvoltarea oraşelor într-un ritm rapid în întreaga lume, iniţiativa reflectă angajamentul ambelor organizaţii de promovare a problemelor urbane, în conformitate cu Obiectivul 11 al "Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă": Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie incluzive, sigure, reziliente şi durabile". 

Asocierea UNESCO cu iniţiativa UIA privind Capitala Mondială a Arhitecturii marchează o nouă etapă în parteneriatul celor două organizaţii, având ca scop crearea de noi sinergii între cultură şi arhitectură într-o lume în continuă urbanizare, în care oraşele sunt centre pentru idei, comerţ, cultură, ştiinţă şi îndeosebi dezvoltare socială, precum şi garantarea conceperii acestor oraşe şi ca spaţii deschise şi creative pentru schimburi, invenţie şi inovaţie.

UNESCO şi UIA, în colaborare cu instituţiile locale, vor organiza activităţi şi evenimente de promovare a proiectelor care vor implica nu numai arhitecţii şi urbaniştii, ci şi profesioniştii din sectoarele conexe.

Prin intermediul acestei iniţiative, UNESCO şi UIA îşi unesc forţele pentru a dezvolta, prin cultură, soluţii urbane în beneficiul viitoarelor generaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.