Arma de tip Lefaucheux pe care Vincent Van Gogh ar fi folosit-o pentru a se sinucide în 1890 a fost vândută, miercuri, la licitaţie, pentru suma de 162.500 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Revolverul a fost achiziţionat prin telefon de o persoană particulară, după ce fusese estimat între 40.000 şi 60.000 de euro, potrivit Le Figaro. 

Această armă, descoperită în 1960, a atras o mulţime de colecţionari şi de admiratori ai pictorului olandez, la Hôtel Drouot din Paris.

Descoperită de un agricultor în 1965 pe câmpul unde a fost găsit rănit maestrul impresionismului la 27 iulie 1890, în Auvers-sur-Oise (Val-d'Oise), arma a fost expusă de Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam în 2016.

Deşi autentificarea armei nu va fi probabil niciodată stabilită oficial, provenienţa este considerată serioasă. 

Cu un calibru de 7 milimetri, acelaşi pe care îl avea glonţul cu care s-a rănit mortal Vincent Van Gogh, revolverul a fost predat, după descoperire, proprietarului de la hanul Ravoux din Auvers-sur-Oise unde pictorul locuia şi unde a murit la 29 iulie 1890. De atunci, revolverul a rămas în aceeaşi familie prin moştenire.

Supranumit de anumiţi specialişti drept "cea mai cunoscută armă din istoria artei", acest revolver a fost prezentat pentru prima dată în 2012, odată cu apariţia cărţii "Aurait-on retrouvé l'arme du suicide?", de Alain Rohan.

În 2016, un alt pistol, tot Lefaucheux, estimat între 50.000 şi 60.000 de euro, cel cu care Verlaine a încercat să-l ucidă pe  Rimbaud în 1873, a fost adjudecat la 435.000 de euro, la Christie’s.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.