În lunile mai şi iunie, perioade pline pentru piaţa de artă internatională, s-au remarcat câteva recorduri ale unor artişti celebri: Constantin Brâncuşi a stabilit un record cu “La muse endormie”, iar o opera de Basquiat a depăşit pentru prima dată 100 de milioane de dolari la o licitaţie, potrivit Artprice, liderul mondial de informaţii despre piaţa de artă. Însă cea mai spectaculoasă licitaţie a anului a avut loc pe 15 noiembrie, la Christie's New York, când lucrarea "Salvator Mundi" a lui Leonardo da Vinci a fost adjudecată în final contra sumei de 450 de milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

450 de milioane de dolari. Record pentru Leonardo da Vinci

Estimată iniţial de experţii casei la 100 de milioane de dolari, capodopera Renaşterii, "Salvator Mundi", semnată Leonardo da Vinci, a făcut istorie la Christie's, pe 15 noiembrie, fiind adjudecată contra sumei de 450.315.000 de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare de artă vândută vreodată la licitaţie. Interesul internaţional pentru această lucrare a adunat aproape 1.000 de colecţionari de artă, specialişti, jurnalişti şi privitori în încăperea principală de la Rockefeller Center şi alte sute prin live streaming.

De la anunţul licitaţiei pentru această capodoperă pe 10 octombrie, aproape 30.000 de persoane s-au înghesuit să vadă tabloul expus la Hong Kong, Londra, San Francisco şi New York - prima dată când tabloul a fost arătat publicului în Asia şi America. 

Recordul precedent pentru o capodoperă a fost deţinut de "Massacre of the Innocents", de Peter Paul Rubens, care s-a vândut cu 76,7 milioane de dolari (49,9 milioane de lire sterline) în 2002. Recordul de licitaţie pentru un tablou al lui Leonardo da Vinci fusese stabilit în 2001 de "Horse and Rider", o lucrare pe hârtie, vândută pentru 11,4 milioane de dolari. Precedentul record pentru cea mai scumpă lucrare de artă la licitaţie a fost stabilit la Christie's de "Les Femmes d'Alger (Version O), de Picasso, achiziţionat cu 179.364.992 de dolari.

Muzeul Luvru din Abu Dhabi a anunţat, la începutul lunii decembrie, că tabloul lui Leonardo da Vinci a fost cumpărat de autorităţile arabe, a doua zi după ce presa a susţinut că proprietarul lucrării ar fi un prinţ saudit, scrie AFP. Lucrarea va fi expusă în muzeul de pe insula Saadiyat. 

57,36 milioane de dolari. Record pentru Brâncuşi

"La muse endormie", de Constantin Brâncuşi, un bronz superb aurit, estimată între 20 şi 30 de milioane de dolari pe 15 mai la casa Christie’s din New York, a spulberat previziunile, stabilind un nou record mondial al artistului la 57,36 de milioane de dolari, după o luptă între ofertanţi de 10 minute. Această sculptură emblematică, estimată la 6,6 milioane de dolari în urmă cu 20 de ani, a fost creată în 1909 într-o versiune din marmură după care Brâncuşi a realizat un mulaj din ghips apoi o serie din doar şase bronzuri. Lucrarea prezentată pe 15 mai a fost a şasea şi ultima din bronz cunoscută din această serie.

110,5 milioane de dolari. Record pentru Basquiat

"Untitled" (1982), de Jean-Michel Basquiat, a fost adjudecat cu 110,5 milioane de dolari la Sotheby's New York

Pe 18 mai 2017, colecţionarul japonez Yusaku Maezawa a stat la originea unui veritabil tur de forţă pentru o operă de Jean-Michel Basquiat, care a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane de dolari la o licitaţie: "Untitled" (1982) a fost adjudecată pentru 110,5 milioane de dolari la Sotheby’s din New York. Această pânză a fost cumpărată cu 19.000 de dolari în 1984 şi a fost deci revândută de 5.800 de ori iar 33 de ani mai târziu a stabilit un record pentru tânărul artist provenit din Bronx. Basquiat a intrat astfel în cercul restrâns al artiştilor vânduţi cu mai mult de 100 de milioane la casele de licitaţie.

5,5 milioane de dolari. Record pentru Riopelle

Suma este nou record absolut care recompensează o mare pânză “Vent du nord”, semnată de artistul abstract Jean-Paul Riopelle, pe 24 mai la Toronto, la casa Heffel Fine Art. Acest nou vârf afişează trei milioane în plus faţă de precedentul, atins în 2012 la Christie’s Paris. "Vent du nord" este a doua operă canadiană cea mai valorizată la casele de licitaţie, după o pânză a artistului din Ontario, Lawren Harris, "Mountain Forms", vândută pentru  8,3 milioane de dolari în noiembrie 2016, la Heffel.

28,5 milioane de dolari. Record pentru Chagall

Tabloul ”Les Amoureux”, de Marc Chagall, care s-a aflat în colecţia aceleiaşi familii timp de 90 de ani, a fost adjudecat în noiembrie, la New York, contra sumei de 28,5 milioane de dolari, un record la casele de licitaţie pentru acest artist, potrivit Sotheby's. Lucrarea a depăşit cu mult estimările iniţiale, între 12 şi 18 milioane de dolari, lupta fiind dată în 10 minute între trei cumpărători. Precedentul record pentru un Chagall a fost atins de ”Anniversaire”, un tablou din 1923 vândut în mai 1990 la New York pentru 14,9 milioane de dolari, a precizat Sotheby's.

70 de milioane de dolari. Record pentru Léger

Un tablou al pictorului francez Fernand Léger, "Contraste de formes", a fost adjudecat tot în noiembrie, pentru 70 milioane de dolari, un record pentru artist. Realizat în 1913 de Fernand Léger, originar din Argentan, tabloul a fost estimat iniţial de experţii casei Christie's la 65 de milioane de dolari. 

20,5 milioane de dolari. Record pentru Magritte

Record a fost şi pentru un Magritte, "L'empire des lumières", care a fost cumpărat cu 20,5 milioane de dolari, preţ care a depăşit estimările experţilor casei Christie's New York, care se aşteptau ca pânza să fie tranzacţionată pentru 14-18 milioane de dolari. 

214 000 dolari. Record pentru Combas

Este recordul mondial stabilit pentru o pânză a artistului francez Robert Combas cu ocazia unei vânzări la licitaţie, nu în Franţa - unde se joacă mai mult de 80% din cifra sa de afaceri - ci în Taiwan, la Ravenel International, pe 3 iunie 2017. Succesul acestei opera din 1987, intitulată “Le Roi Soleil”, arată că artistul emblematic al curentului figuraţiei libere începe să fie căutat în Asia.

6,8 milioane de dolari. Record pentru Soulages

Un nou record mondial pentru marele artist abstract francez Pierre Soulages a fost înregistrat pe 6 iunie la Sotheby’s Paris, pentru „Peinture 162 x 130 cm, 14 avril 1962”. Zece ofertanţi şi-au disputat această mare pânză neagră şi albastră, radicand preţul la 6,88 milioane de dolari. Pânza a fost prezentată anul trecut la Phillips Londra, pe 9 februarie 2016, şi costa mai puţin de 340.000 de dolari în 1990 (pe 6 decembrie 1990 la Sotheby’s Londra).

42,26 milioane de dolari. Record pentru Kandinsky

Marea vânzare impresionistă şi modernă de la Sotheby’s din 21 iunie a permis stabilirea unui nou record pentru părintele curentului abstract, Vasili Kandinsky. "Painting with white lines", garanţie pentru un rezultat la mai mult de 35 de milioane de dolari, a fost adjudecat la mai mult de 42,26 milioane de dolari. Acest prag a fost atins la doar câteva minute după vânzarea unei alte pânze cu accente fauviste ale artistului, intitulat "Murnaü. Paysage avec maison verte", cedat pentru mai mult de 26,8 milioane de dolari, un record de scurtă durată. Cu patru pânze şi cinci desene vândute în iunie, lucrările vândute ale lui Vasili Kandinsky ating 75 de milioane de dolari, mult mai bine decât Pablo Picasso.

"Murnaü. Paysage avec maison verte", de Vasili Kandinsky, adjudecat cu 26,8 milioane de dolari

29% opere nevândute

29% este rata lucrărilor nevândute pentru totalul de 86 de vânzări organizate pe teritoriul britanic, în iunie. Marile vânzări de seară la Christie’s şi Sotheby’s, dar şi cele de la Phillips şi Bonhams, afişează o rată de lucrări nevândute de 10%.

Preţuri-cheie ale anului - primul semestru al anului

Artprice revine asupra câtorva cifre-cheie ale anului pentru a puncta momentele cele mai importante care au animat lumea artei în 2017.

Anul 2017 a marcat, pe de o parte, cei 20 de ani sărbătoriţi de Muzeul Guggenheim din Bilbao, unul dintre cele cinci muzee ale Fundaţiei Solomon R. Guggenheim, situate în Ţara Bascilor şi, pe de altă parte, inaugurarea unuia dintre muzeele cele mai aşteptate din lume: Luvrul din Abu Dhabi în luna noiembrie.

O comoară de 200 de milioane de dolari

La începutul anului se vorbea deja de Leonardo da Vinci şi a sa “Damă cu hermină”, care a făcut parte din celebra colecţie Czartoryski estimată la 2 miliarde de euro. Lucrarea a fost cumpărată cu 200 de milioane de dolari de guvernul polonez. O sumă modestă ţinând seama de calitatea acestei colecţii care cuprinde de asemenea capodopere semnate Rembrandt, Raphaël, Dürer, Renoir, Francois Clouet, Pierre Brueghel şi alţii.

Hockney - 774.500 de dolari

Este preţul plătit pentru opera Steps with Shadow F (Paper Pool 2) din 1978, de David Hockney, la casa Phillips, pe 19 ianuarie, la Londra. În vârstă de aproape 80 de ani, pictorul britanic a înregistrat primul rezultat mare al anului 2017 şi îşi confirmă prestigiul în sălile de licitaţie.

59,3 milioane de dolari pentru un Klimt

Pe 1 martie 2017, pânza “Bauerngarten”, de Gustav Klimt, un remarcabil peisaj înflorit de 110 pe 110 centimetri, a atins 59,3 milioane de dolari, realizând una dintre cele mai bune vânzări dat fiind că lucrarea a fost cumpărată cu 5,3 milioane de dolari în noiembrie 1994 în cadrul unei importante sesiuni de vânzări oraganizate de Christie’s la Londra.

332,8 milioane de dolari: un vârf pentru arta asiatică

Pe 15 martie 2017 “Six Dragons”, de Chen Rong, artist chinez activ în secolul al XIII-lea, estimat între 1,2 şi 1,8 milioane de dolari de Christie’s, devenea cea mai scumpă opera de artă vândută în afara ţării. Lucrarea a marcat cel mai înalt vârf al săptămânii asiatice de la New York, care s-a încheiat cu vânzări record, pentru Christie’s, de 332,8 milioane de dolari.

289 milioane de dolari: un alt record pentru Christie’s

Pe 15 mai 2017, Christie’s afişa vânzări la licitaţia de artă impresionistă şi modernă de 289 de milioane de dolari. Casa lui François Pinault a realizat atunci cel mai bun rezultat pentru sesiunea “Impressionniste et Moderne" după 10 ani. Ea a deposit anul acesta cu mult concurentul Sotheby’s (174 de milioane de dolari).

100 de ani după Degas

Christie’s a marcat centenarul decesului lui Edgar Degas şi a vândut la Paris 55 de desene de tinereţe provenind din colecţia familiei artistului, pe 23 martie 2017. Aceste desene de atelier au dezvăluit studii de antichităţi, de nuduri, de portrete de familie şi alte desene după Mantegna, Rembrandt, Pérugin, Michel-Ange, Poussin sau Géricault niciodată apărute pe piaţă.

Edgar Degas este artistul clasat pe poziţia a 139-a în clasamentul mondial din 2016 la casele de licitaţie, cu 13,3 milioane de dolari cifră de afaceri, din cauză că operele sale în circulaţie au devenit din ce în ce mai rare, potrivit Artprice.

+55% valoare pentru Picasso

Surplusul de valoare realizat de pânza “Femme assise, robe bleu” (1939), de Pablo Picasso, a fost de +55%. Cumpărată cu 29 de milioane de dolari în 2012 la Christie’s Londra, ea a fost vândută cu 45 de milioane de dolari cinci ani mai târziu de cealaltă parte a Atlanticului, la aceeaşi casă de licitaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.