Un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume, aflat la a doua ediţie, va fi organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De Ziua Naţională a Lecturii, joi, 15 februarie, începând cu ora 12.00, va avea loc „Retrospectiva anului editorial românesc 2023”. În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România.

Criticul şi istoricul literar Paul Cernat va prezenta cărţile din domeniul non-ficţiune, criticul literar Cosmin Ciotloş va vorbi despre volumele de poezie, scriitoarea Adina Rosetti va analiza realizările din sfera literaturii pentru copii şi tineret, Şerban Axinte, poet şi cercetător ştiinţific, va pune în discuţie apariţiile notabile din proza scurtă, iar Cezar Gheorghe, critic de film şi publicist, va vorbi despre volumele de proză ale anului anterior.

Evenimentul va fi deschis de Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Dana Ionescu, directoarea CENNAC, iar discuţiile vor fi moderate de scriitorul şi jurnalistul Florin Iaru.

Programul se va desfăşura într-o succesiune de cinci intervenţii din partea invitaţilor, urmate de o discuţie la care sunt invitaţi să ia cuvântul traducătorii participanţi.

Aflat la cea de-a doua ediţie, Retrospectiva anului editorial românesc este un program anual conceput pentru a oferi traducătorilor prilejul să îşi consolideze informaţiile despre apariţiile editoriale româneşti recente şi să ia contact nemijlocit cu profesionişti din sfera cărţii. Centrul Naţional al Cărţii şi-a propus să creeze şi să consolideze astfel un cadru în care traducătorii din literatura română din întreaga lume să se cunoască şi să discute despre cum se poate dezvolta impactul literaturii române în străinătate.

Traducătorii de limba română care doresc să participe la întâlnire sunt rugaţi să completeze următorul formularul de înscriere: https://rb.gy/9ijpzp. Miercuri, 14 februarie, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa de a lua parte la eveniment vor primi link-ul de acces către sesiunea zoom care se va desfăşura pe 15 februarie.

Paul Cernat - critic, istoric literar şi eseist conferenţiar universitar dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Colaborator, în ultimele trei decenii, la cele mai importante reviste literare şi culturale din România, autor al mai multor studii privind avangarda românească şi modernitatea literară.

Adina Rosetti – jurnalist şi scriitor, a publicat 12 cărţi pentru copii, multe dintre ele premiate şi dramatizate. Adina Rosetti predă cursuri de storytelling şi scriere creativă şi se implică în proiectele Asociaţiei De Basm, pe care a fondat-o alături de alte trei autoare, din dorinţa de a promova literatura română contemporană.

Cosmin Ciotloş - lector dr. habil. la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde susţine cursuri de literatură română modernă şi contemporană. Comentează actualitatea editorială în rubrica pe de altă carte din Dilema veche. A susţinut timp de zece ani rubrica de cronică a revistei România literară. A publicat antologii, eseuri şi a co-editat ediţii critice.
Şerban Axinte - cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iaşi, colaborator la mai multe reviste culturale, Observator cultural, Dilema Veche, Astra, Vatra ş.a. Din anul 2021 este redactor asociat la Editura Junimea, autorul mai multor volume de versuri, studii şi coautor al Dicţionarului general al literaturii române (coord. Eugen Simion) (Univers enciclopedic 2004-2009).

Cezar Gheorghe – membru al juriului Premiilor Observator cultural, este critic literar şi critic de film şi gazda Podcastului Narativ. Din 2008 este redactor al revistei Observator Cultural. Este lector la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.