Reţeaua Naţională a Muzeelor din România propune Ministerului Culturii mai multe măsuri pentru redeschiderea instituţiilor spre vizitare, potrivit unui mesaj publicat joi pe pagina de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile propuse de RNMR sunt „conforme cu recomandările europene şi au fost adoptate de ţările membre care, de asemenea, au decis ca muzeele să fie deschise pentru vizitatori”.

„În ciuda faptului că asociaţiile profesionale nu au fost consultate, aşa cum era firesc”, reprezentanţii reţelei speră ca Ministerul Culturii să ţină cont de aceste măsuri: 

- Deschiderea treptată a expoziţiilor şi prezentarea unui circuit unic de vizitare prin muzeu;
- Limitarea numărului de vizitatori;


- Alocarea unor intervale de timp speciale pentru grupurile de risc (persoane în vârstă);
- Orar prelungit (în cazul în care fluxul de vizitare este mare sau foarte mare la început; dacă gradul de interes scade, se poate reveni treptat la programul de vizitare normal);
- Utilizarea ascensoarelor exclusiv pentru vizitatorii cu mobilitate redusă;
-  Dezinfectarea permanentă a vestiarelor după utilizare;
-  Afise informative cu privire la măsurile de igienă din faţa intrării în muzee şi la casierii;
- Afise informative privind reglementările la distanţă în sălile
expoziţionale ( de ex. distanţa exactă dintre vizitatori, indicarea numărului de vizitatori permis la intrarea în fiecare sală din expoziţie etc.);
- Furnizarea de dezinfectante pentru mâini vizitatorilor;
- Furnizarea de măşti de protecţie (la cerere, pentru vizitatorii care nu au);
- Instalaţiile sanitare publice şi alte zone sensibile (mânere, uşi) vor fi curăţate în mod regulat, inclusiv extinderea intervalelor de curăţare;
- Asigurarea protecţiei personalului (dispozitive de protecţie la casierii, mănuşi, măşti pentru faţă, dezinfectanţi);
- Scoaterea din uz sau dezinfectarea permanentă (în funcţie de decizia managerului muzeului) a ghidurilor audio, hands-on, ecrane tactile etc.;
- Eliminarea serviciului de rezervări pentru grupuri până la o notificare ulterioară;
- Acolo unde acest serviciu există, utilizarea exclusivă a sistemului de vânzare online a biletelor şi scanarea biletelor online de vizitatori.

Instituţiile care au în subordine muzee trebuie să ajute managementul acestora în efortul de a achiziţiona şi de a asigura dezinfectaţi, măşti, mănuşi, conform reglementărilor în vigoare privind protecţia cetăţenilor în contextul COVID-19, se mai arată în mesaj.

Virgil Niţulescu, managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a declarat miercuri pentru News.ro că instituţia pe care o conduce, la fel şi altele din subordinea Ministerului Culturii, se află aproape de incapacitate de plată. El a subliniat că în ultimele două luni au fost înregistrate pierderi de zeci de mii de lei şi au existat cheltuieli de funcţionare, contrar celor spuse de ministrul Bogdan Gheorghiu, astfel că nu sunt bani pentru achiziţionarea de tuneluri dezinfectante şi termoscanere, necesare în cazul redeschiderii muzeului. Dacă nu este luată curând o decizie la nivelul ministerelor Culturii şi Finanţelor privind acordarea de subvenţii suplimentare, a spus el, muzeele nu vor putea fi redeschise pe 15 mai, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.