Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a transmis Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale că este în „total dezacord” cu proiectul de hotărâre privind programul de investiţii în domeniul culturii cu executare multianuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RNMR este o reţea instituţională - alcătuită din instituţii publice sau private cu activitate în domeniul muzeal -, cu reprezentativitate naţională, care urmăreşte să sprijine şi să dezvolte viaţa muzeelor, orientându-şi activităţile asupra patrimoniului cultural, turismului cultural şi pregătirii profesionale în sector.

Reţeaua este formată din 72 de muzee naţionale, judeţene, municipale, case memoriale.

Muzeele naţionale, aflate în subordinea MCIN, sunt entităţi de importanţă strategică şi culturală a României, care deţin cele mai valoroase obiecte de patrimoniu mobil, multe din acestea făcând parte din tezaurul naţional.

„RNMR îşi exprimă totalul dezacord cu privire la proiectul de Hotărâre din 17 octombrie 2018 privind programul de investiţii în domeniul culturii, cu executare multianuală, care este în prezent supus dezbaterii publice. În mod repetat, atât RNMR, cât şi muzeele naţionale aflate în subordinea MCIN au făcut nenumărate memorii în care au arătat situaţia deosebit de critică din punct de vedere al resurselor umane. La toate aceste memorii nu ni s-a răspuns până în prezent”, transmite preşedintele reţelei, Ciprian Anghel Ştefan.

RNMR atrage atenţia că reducerile de personal preconizate aduc atingeri foarte grave desfăşurării activităţii noastre ceea ce poate duce la imposibilitatea funcţionării normale a instituţiilor muzeale.

„Deosebit de trist este faptul că în prezent, instituţiile muzeale în general, de orice tip şi subordonare administrativă, nu pot asigura, cu personalul pe care-l deţin, condiţii minime de supraveghere şi punere în valoare a patrimoniului mobil. Din cauza lipsei de personal suntem practic în imposibilitatea de a acorda dreptul legal la concediu de odihnă şi zile libere pentru timpul de muncă suplimentar, fapt monitorizat şi sancţionat de Inspectoratele Teritoriale de Muncă. În plus, indicatorii de performanţă din Contractul de Management impuşi de ordonatorul principal de credite nu pot fi îndepliniţi în condiţiile lipsei acute de personal”.

În scrisoarea deschisă se mai arată: „Considerăm că posibilitatea suplimentării posturilor la nivelul ministerului se poate face printr-un memorandum, conform art. 14, alin.3, din Ordonanţa nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. RNMR nu înţelege de ce crearea unei noi structuri la nivelul Ministerului trebuie realizată prin afectarea extrem de gravă a altora, în cazul nostru a muzeelor naţionale”.

În concluzie, având în vedere observaţiile referitoare la proiectul de Hotărâre din 17 octombrie 2018 privind Programul de investiţii în domeniul culturii, cu executare multianuală, „pentru înfiinţarea căruia, aveţi în vedere reducerea posturilor din aparatul propriu, vă comunicăm încă o dată faptul că Reţeaua Naţională a Muzeelor din România se poziţionează vehement împotriva adoptării acestei Hotărâri de Guvern”.

„Dacă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu va ţine cont de doleanţele deplin justificate ale RNMR, aceasta îşi rezervă dreptul de a apăra interesele muzeelor naţionale prin toate mijloacele legale, inclusiv cele radicale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.