Modul în care a fost restaurată o sculptură de pe o clădire din oraşul spaniol Palencia, din comunitatea autonomă Castilia y León, a fost descoperit după un deceniu de un pictor din localitate, relatează TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antonio Capel, care are atelierul de pictură vizavi de clădirea în cauză, a remarcat schimbarea suferită de sculptură şi a partajat pe reţelele de socializare fotografii cu aceasta.

Restaurarea îndoielnică a stârnit uimire şi curiozitate. Acum, este o atracţie pentru cei care merg pe Calle Mayor.

Locuitorii oraşului consideră că este „un dezastru estetic” care poate deveni reclamă.

Clădirea a fost construită în urmă cu o sută de ani şi renovată acum un deceniu. Opera distrusă nu avea valoare artistică, nefiiind nici catalogată. Faţă de sculptura iniţială, care reprezenta o femeie, figura de acum este una diformă, cu ochi asimetric dispuşi şi o gură parcă desenată de un copil, fără vreun fel de expresivitate. 

„Este păcat pentru o clădire atât de frumoasă, cu sculpturi şi detalii artistice atât de frumoase”, a spus Capel.

Acum, sculptura este cunoscută drept „Ecce Homo” palentin, referire la restaurarea dezastruoasă din 2012 a tabloului omonim dintr-o biserică din localitatea Borja, provincia Zaragoza. Aceasta nu a fost prima lucrare deteriorată în urma recondiţionării, iar anul acesta experţii în conservare din Spania au cerut legi stricte privind restaurarea operelor de artă, după ce o pictură celebră realizată de artistul baroc Bartolomé Esteban Murillo este cea mai recentă dintr-un lung şir de lucrări care au fost distruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.