Reputatul interpret iranian Mohammad Reza Shajarian, promotor al muzicii tradiţionale persane şi susţinător al protestelor faţă de rezultatul alegerilor din 2009, a murit din cauza unui cancer la vârsta de 80 de ani, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Shajarian a cântat în ultimii ani doar în străinătate, după ce i-a susţinut pe cei care au contestat realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad şi a cerut radioului de stat să nu îi mai difuzeze cântecele.

„După ceea ce s-a întâmplat, am spus «în niciun caz» şi am ameninţat că voi depune o plângere împotriva lor dacă vor continua să îmi folosească muzica”, a declarat el în 2009.

În martie 2019, Shajarian a dezvăluit că urma de 15 ani un tratament pentru cancer la rinichi, în Iran şi în străinătate.  

Poziţia politică a lui Shajarian i-a surprins pe mulţi iranieni, mai ales pe tineri care îl considerau un cântăreţ dintr-o perioadă apusă.

El a susţinut mişcarea iraniană împotriva şahului susţinut de SUA. El a demisionat din funcţia pe care o deţinea la radioul de stat înainte de Revoluţia Islamică din 1979.

După revoluţie, vocea lui era difuzată la radio cântând o rugăciune înainte de apus în timpul lunii Ramadanului.

Susţinut de sistemul iranian, a fost neaşteptat ca el să opineze împotrivă şi în semn de sprijin faţă de protestele din 2009, înăbuşite printr-o acţiune în care zeci de oameni au murit şi mai multe mii au fost reţinuţi.

În luna septembrie a aceluiaşi an, artistul a cerut postului public de radio să nu mai difuzeze cântecele înregistrate de el.

În ultimii ani, el a cântat în străinătate şi a revenit în Iran ca profesor de canto.

Mohammad Reza Shajarian s-a născut în 1940, în Mashhad, nord-vestul Iranului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.