Reputatul cineast spaniol Carlos Saura, cunoscut pentru filme ca ”La Noche Oscura” şi ”Carmen”, a murit, vineri, la vârsta de 91 de ani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia Spaniolă de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a declarat că Saura a murit acasă, înconjurat de cei dragi.

El urma să primească, sâmbătă,  Premiul Goya.

Actorul şi regizorul Antonio Banderas, una dintre cele mai cunoscute figuri spaniole, a scris pe Twitter că "o parte extrem de importantă a cinematografiei spaniole a murit odată cu Carlos Saura, care lasă în urmă o operă esenţială pentru o reflecţie profundă asupra comportamentelor fiinţei umane".

Deşi criticii l-au asemănat cu suedezul Ingmar Bergman pentru preocuparea similară cu visele, simbolismul şi moartea, Saura a abordat teme intrinsec spaniole, evocând adesea Războiul Civil din 1936-1939 şi guvernarea ulterioară a lui Franco, care s-a încheiat în 1975.

Filmele sale s-au bucurat de o mare popularitate în ţară, dar producţia sa din 1983, "Carmen" - o dramă care implică o trupă de dans şi care se bazează în mare măsură pe opera lui Georges Bizet - i-a adus succesul comercial la nivel mondial.

"Carmen" a câştigat premii la festivaluri de film, inclusiv la Cannes, şi a continuat colaborarea lui Saura cu coregraful Antonio Gades, care începuse în 1980 cu o versiune de dans a piesei "Nunta sângeroasă" a lui Federico Garcia Lorca.

Saura, ale cărui filme aveau ca temă comună dragostea distructivă şi obsesivă, s-a căsătorit de trei ori şi a trăit cu Geraldine Chaplin timp de 13 ani. Chaplin a lucrat cu el la mai multe scenarii şi a jucat în jumătate din filmele sale până când s-au separat în 1979.

Admirat de cineastul american Stanley Kubrick, Saura şi-a trasat criticile la adresa culturii burgheze şi utilizarea fanteziei şi a flashback-urilor de la suprarealistul Luis Bunuel, un coleg originar din regiunea Aragon şi un prieten personal apropiat.

Spectaculos şi introspectiv, Saura a cultivat o imagine ermetică şi a fost preocupat mai mult de exprimarea de sine decât de profit. Un critic a spus odată că semăna mai mult cu un student la seminar decât cu un membru al lumii filmului şmecher.

"Pentru mine, cinematograful este un fel de drog, o obsesie", a spus Saura odată.

"Ceea ce îmi place este că este o plăcere solitară", a adăugat el.

Născut în oraşul Huesca din nord-estul ţării, în 1932, Saura a crescut în Murcia, în sudul arid. Fratele său, Antonio, a devenit unul dintre cei mai importanţi pictori moderni din Spania.

Saura a renunţat la studiile de inginerie industrială în 1949 pentru a deveni fotograf, iar mai târziu a studiat jurnalismul şi cinematografia. A predat cinematografie şi a lucrat la mai multe scurtmetraje înainte de a realiza primul său lungmetraj, "The Delinquents", în 1960.

Influenţat de neorealiştii italieni, nu şi-a pierdut niciodată această preocupare timpurie faţă de problemele sociale şi a condamnat cenzura din timpul lui Franco, dar nu s-a considerat niciodată un artist politic.

Saura a avut şapte copii, inclusiv un fiu cu Chaplin şi o fiică cu cea de-a treia soţie, actriţa spaniolă Eulalia Ramon.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.