Primele reprezentaţii ale spectacolului "Craii de Curtea Veche" de Mateiu I. Caragiale, în regia lui Dragoş Galgoţiu, vor avea loc în zilele de 7, 8 şi 9 aprilie, de la ora 19.30 la Sala Pictura a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru prima sa montare la Naţionalul bucureştean, regizorul Dragoş Galgoţiu a ales să transpună într-un scenariu dramatic romanul lui Mateiu I. Caragiale, apreciat drept o scriere stranie şi unică, aflată la limita dintre proza lirică şi cea narativă, neîncadrabilă în vreun gen literar, căreia i s-a pus, pe rând, eticheta de roman gotic, roman baroc, decadent, estetizant, ba chiar „cea mai puţin pământească dintre lucrările noastre epice” cum a declarat-o criticul literar Perpessicius.

Atras de estetica barocă, sofisticată, plină de ascunzişuri şi mistere a romanului, Galgoţiu pune în scenă nu doar o ilustrare a textului, ci o descindere în paradisurile artificiale ale visării, istoriei şi amintirii, dar şi una în subteranele Bucureştilor, cu moravurile lor de noapte de la începutul veacului al XX-lea. Personajele aparţin boemei depravate, cu obiceiuri preluate de la fanarioţi, şi sunt paradoxale prin comportamentul lor, pentru că viciile extreme sunt combinate cu rafinamentul unei lumi „întoarse pe dos”.

Lumea crepusculară de secol 19 a Crailor e o lume pe cale de dispariţie (”…cel mai frumos dintre veacuri asfinţeşte în sânge”) şi, ca într- un alt fel de Livadă de vişini, spectacolul devine şi un recviem pentru Bucureştiul ucis - căci despre acest oraş este vorba…

Dragoş Galgoţiu îşi asumă provocarea de a propune soluţii inovative de estetică scenică, în care acţiunea este înlocuită prin povestire şi retrăirea ei simultană, într-o cascadă a rememorărilor …În absenţa unei structuri narative continue, spectacolul, alcătuit din înlănţuiri de secvenţe, se constituie ca o lectură deschisă, antrenând spectatorii într-un alt model de comunicare, un altfel de a povesti.

Distribuţia îi include pe: Cara - Marian Râlea, Pirgu - Claudiu Bleonţ, Pantazi - Ioan Andrei Ionescu, Paşadia - Mihai Calotă, Pena Corcoduşa - Cesonia Postelnicu, Raşela - Fulvia Folosea, Sultana - Magda Catone, Elvira - Costina Cheyrouze, Mina - Erika Băieşu, Tita - Rodica Ionescu, Maiorică - Dorin Andone, Serghie - Carol Ionescu, Wanda, Ilinca - Marica Băiaşi, Costache - Petre Cheregi. Costumele sunt realizate de Lia Manţoc. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.