Mii de persoane - regalişti convinşi, admiratori, copii şi vârstnici - au aşteptat, vineri, răbdătoare, în linişte, într-o atmosferă solemnă, să facă o revenţă la catafalcul Reginei Ana, depus în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când sunt întrebaţi ”Ce reprezintă Monarhia?”, cei mai în vârstă izbucnesc în lacrimi şi spun că nu vor mai trăi niciodată o ”epocă atât de împlinită”. Domni distinşi, doamne cu pălării negre, unele cu portetul Regelui Mihai la piept, copii cu capete plecate, oficialităţi şi-au lluat rămas-bun de la cea care l-a sprijinit pe Regele Mihai în momente istorice importante.

Cei mai mulţi povestesc, cu părere de rău, că nu vom mai trăi un veac regal niciodată şi că se bucură că se îndreaptă spre moarte. 

”Sunt născută după, dar nu o să mai avem şansa să se întoarcă regalitatea. Asta e cea mai mare părere de rău. N-am fructificat-o pentru copii. Eu mă bucur că mă îndrept spre moarte. E trist ce se întâmplă cu noi, nu mai avem nicio speranţă”, a declarat, cu lacrimi în ochi, o doamnă îmbrăcată în negru.

La fel ca în prima zi de priveghi, acelaşi protocol a fost asigurat de patru militari ai Regimentului de Gardă ”Mihai Viteazul”, care s-au succedat la catafalcul Reginei la fiecare oră. Cu chipiu, mănuşi albe, cizme negre şi sabia pe umăr, soldaţii au păstrat solemnitatea momentului.

”Eu am apucat, când eram elev, în cărţile pe care le primeam, fotografia Regelui Mihai - tânăr, frumos -, eram îndrăgostiţi toţi de el. Ne plăcea. Apoi, ni s-a cerut să rupem fotografia lui din cărţi. Am rupt-o, dar am păstrat-o. E o amintire plăcută că am apucat asta”, a povestit Constantin Paraschivescu, în vârstă de 82 de ani.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Înainte de a urca pe Scara Voievozilor, pentru a păşi în Sala Tronului, românii au aprins câte o candelă în curtea Palatului şi au depus flori albe, aşa cum îi plăceau Reginei Ana. Totul, cu multă decenţă, impresionaţi de ce a reprezentat şi reprezintă Casa Regală.

”Pentru mine înseamnă foarte mult Monarhia. Toată copilăria mea, tatăl şi bunicul meu m-au crescut cu istoriile astea. Din păcate, nu mai sunt nici ei. Regret efectiv că este un sfârşit de veac, care n-o să mai existe, dar, după câţi oameni au venit aici, sper”, au fost cuvintele unei admiratoare.

Cei care doresc să aducă omagiu Reginei Ana o pot face vineri, până la ora 22.00. La orele după-amiezii, coada formată din persoanele care aşteptau să îşi ia rămas-bun se întindea mult pe Calea Victoriei.

”Monarhia a fost numai pentru dreptate, adevăr şi bine. Şi, după ce a căzut Monarhia şi a venit comunismul, s-a ales praful. Dacă ar fi revenit, eram altă ţară. Când a abdicat Regele Mihai aveam 12 ani şi eram lângă radioul cu baterii, când am auzit. Pe vremea aceea, era linişte, altă viaţă. Cu toate că eram copil, ştiam de la fraţii mai mari că erau vremuri bune. Mă cheamă Mihail Marta, ca pe rege”, şi a izbucnit în lacrimi.

Natan Grindberg, evreu de origine române, născut în Ştefăneşti, judeţul Botoşani, în vârstă de 71 de ani, este căsătorit cu o doamnă creştină şi trăieşte şi în Israel şi în România. ”Respect Monarhia pentru faptul că Regina Maria a ajutat poporul evreu în timpul Holocaustului. Am venit să aduc un omagiu acestei familii. Am venit ca evreu să-mi exprim respectul şi ca să văd acest palat, de ce este în stare acest popor atât de cunoscut şi apreciat în Israel”, a spus el.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Jandarmii de la Palatul Regal asigură pe deplin eticheta. Intrarea se face pe partea din dreapta a Palatului, iar ieşirea pe cea din stânga. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există condiţii legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Membri ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe şi-au anunţat participarea la funeraliile Reginei Ana. Deocamdată nu există un anunţ legat de prezenţa în România a Reginei Sofia a Spaniei, pe care presa spaniolă o dădea ca certă, şi nici cu privire la familia regală britanică.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.