Poveşti de vară cu copii şi zâne care trăiesc pe acoperişuri, forfotă, curiozitate, aşa arăta vineri colţul de lectură de la Bookfest Junior, care se desfăşoară până duminică, la Romexpo. Literatura pentru copii domină această ediţie a Salonului. Scriitorii suedezi s-au întâlnit cu cei mai mici cititori, au adus istorisiri din alte lumi, iar editorii au expus o ofertă tentantă în materie de carte cu ilustraţie, basme reinterpretate, aventuri cu vrăjitoare şi maşini, iepuri înţelepţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tur prin Bookfest poate să înceapă la raionul "juniorilor” de la balcon, acolo unde se pun cele mai năstruşnice întrebări, unde se ascultă poveşti şi unde cărţile sunt cei mai buni prieteni pentru câteva ceasuri. 

Copiii de la Şcoala Sf. Maria din Voluntari au ajuns la Bookfest vineri, la primele ore de la deschidere, hotărâţi să se joace în spaţiul destinat şi amenajat la balcon pentru ei. Educatoarele i-au înscris la tombolă, în timp ce micii constructori se ocupau de piesele lego. Nici nu şi-au dat jos ghiozdanele din spate şi s-au concentrat să dea forme unui parc de distracţii cu tobogane verzi şi roşii.

La Centrul de activităţi interactive sunt o bibliotecă şi câteva mese şi scaune, perne, un colţ de lectură pentru cei mici.

Copiii s-au aşezat pe harta Suediei, ţara invitată la această ediţie a Bookfest, unii într-o piaţă, alţii într-un rond sau pe o stradă. Au ascultat o poveste în limba română şi în suedeză despre o maşină. Spre uimirea lor. O maşină neagră.

Scriitoarea Sânziana Popescu şi editorul Arina Stoenescu au citit din cartea "Maşinuţa curcubeu”, o carte tradusă şi în suedeză. Arina Stoenescu trăieşte de 30 de ani în Suedia şi a fost întrebată de copii cum e acolo. Unul dintre cei mici a adormit. Alţii s-au plictisit pentru că nu auzeau întâmplările maşinii, iar la final au aplaudat. "În Suedia, părinţii le citesc copiilor câte o carte şi e normal să mai şi adoarmă”, a povestit Arina Stoenescu cum stau lucrurile şi prin ţara din Nord.

Scriitorul suedez Mårten Sandén, invitat la acest târg, care a asisat interesat de reacţia celor mici, a fost asaltat la final de audienţă şi nu a fost lăsat să plece până când nu le-a povestit despre un rechin mic şi trist.

"Este foarte bine organizat acest târg. Toată lumea este amabilă. Am văzut mai ales segmentul dedicat copiilor. Pentru mine este foarte interesant să văd piaţa de carte românească”, a declarat Marten Sandén pentru News.ro.

"Cred că ar trebui să fie mai multe cărţi originale. Am văzut multe traduceri din engleză şi din germană, aşa că sper că va exista o piaţă mult mai mare de carte românească, mai mulţi scriitori”, a completat autorul invitat, care nu a adus şi propriile cărţi la târg pentru că "a uitat”.

Cea mai recentă carte a sa se numeşte "Poveste de vară”. "Are 24 de capitole, este destul de lungă, cu ilustraţii pentru fiecare, şi este despre o fată care locuieşte în Stockholm şi este prietenă cu copii care trăiesc pe acoperişuri şi fiecare dintre ei, ca să nu cadă de pe acoperiş, are o zână personală care are grijă de el, ca un înger păzitor, numai că ele sunt zâne. Dar într-o zi, cineva rău le ia prizoniere, iar copiii trebuie să rezolve problema”, a făcut un rezumat Sandén, care se simte norocos că scrie pentru copii.

"Industria de carte pentru copii în Suedia este destul de veche, dezvoltată, aşa că sunt multe edituri specializate în cărţi pentru cei mici. Sunt multe biblioteci, instituţii, academicienii se interesează mult despre acest subiect, suntem norocoşi. Este cam la fel ca în Germania”, a adăugat scriitorul.

Părinţii şi profesorii care sunt în căutarea unor scrieri atrăgătoare pentru elevii lor se pot opri şi la standul unde Mihai Grăjdeanu a transformat "Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale în bandă desenată, dar şi fabula "Câinele şi Căţelul”.

"Prin benzi desenate am considerat că-i pot face pe copii să citească. Îmi propun să abordez toate genurile literare prin BD. Următorul volum va conţine "Hagi Tudose”. La Bookfest lansez primul volum din Comics Didactic, care conţine "O scrisoare pierdută” şi "Bubico”, fabula "Câinele şi Căţelul”. Am selectat cele mai importante momente, aşa încât elevii să înţeleagă acţiunea din operă”, a mărturisit autorul de benzi desenate. Un exemplar costă 10 lei, iar oferta pentru şcoli: de la 50 de exemplare costă 8 lei. Se pot comanda pe adresa editurii Mioritics.

"Sunt aşa de mulţi oameni care vor să te îmbrăţişeze”, spune Ana Beilic, iepure de stand, la Curtea Veche. Ana îl întruchipează pe Pac, un iepure din povestirea "Pac şi Mac mănâncă spanac” din volumul "Erus şi Valea Răbdării” de Alec Blenche şi cu ilustraţii de Doina Zavadschi, apărut la Curtea Veche. În pauzele când nu se fotografiază cu cititorii, iepurele citeşte, "evident”, după cum spune, "Mizerabilii”. "Mie îmi plac iepurii”, le declară ea unor fetiţe cu zulufi. "Elementar, domnule Watson”, adaugă ea. "Nimeni nu ştie că sunt fată doar dacă îmi scot masca. Nu am obosit”, spune eleva de 12 ani de la Şcoala 190. Un băieţel de-o şchioapă, fascinat de costum, o invită în parc.

Ana răsfoieşte împreună cu cei mai mici dintre cititori povestea lui "Erus”. Face poze cu vizitatorii şi are răbdare să le explice că nucile au formă de creier şi că fructele de pădure sunt sănătoase.

Editura Frontiera este pentru prima dată la târg, cu 11 titluri, şi are un portofoliu dedicat copiilor cu autism şi dizabilităţi. "A dispărut tortul” este o carte de căutare, foarte importantă pentru dezvoltarea vocabularului şi a fluenţei de limbaj, dar şi "Willie, fulg de nea”, despre primul fotograf al fulgilor de zăpadă. "Cărţile sunt scoase în condiţii grafice deosebite, sunt cărţi importante care au luat premii în afară, iar pentru copiii cu autism avem şi cărţi speciale, programe practice care ajută la recuperare”, a declarat, pentru News.ro, Ileana Achim, director editorial.

Cărţi regale şi o premieră la Curtea Veche

Curtea Veche Publishing se laudă cu prima carte de proză scurtă a lui Mihail Şişkin, considerat cel mai important scriitor rus contemporan - "Paltonul cu gaică”. Prima carte a lui Răzvan Exarhu se cumpără la stand - "Fericirea e un ac de siguranţă”. Pentru cei care caută cărţi regale, la stand vor găsi poveştile a două castele, Peleş şi Bran. "Prima este scrisă de Principele Radu şi se lansează sâmbătă, de la ora 13,00”, a declarat Miruna Meiroşu, PR. Cărţile-album sunt ilustrate cu fotografii de epocă şi recente. Căutate sunt şi volumele de dezvoltare personală. Reducerile ajung şi până la 80%, iar la cărţile pentru copii sunt între 30% şi 75%.

Scriitoarele Cecilia Hansson şi Athena Farrokhzad, din Suedia, alături de autoarele Gabriela Adameşteanu şi Svetlana Cârstean, din România, au mărturisit într-o întâlnire la standul ţării invitate Suedia care sunt autorii pe care i-au descoperit în literaturile română şi suedeză şi care le-au influenţat. “Cred că este a şaptea oară când vin în România. Mircea Cărtărescu este foarte important, îi menţionez şi pe Paul Celan şi pe Herta Muller, pe care nu ştiu în ce măsură îi pot considera autori români”, a declarat Athena Farrokhzad.

"Pe Paul Celan l-am citit în germană şi apoi în suedeză. Am ajuns apoi la Mircea Cărtărescu şi am început să realizez cum sunt legaţi între ei autorii români, într-un fel de univers legat de absurd, suprarealism. Şi apoi, sigur, Herta Muller, care este şi pentru mine un autor important”, a adăugat şi Cecilia Hansson.

"Avem o singură problemă: Herta Muller este a noastră sau nu? Am primit Nobelul sau nu?”, a adăugat scriitoarea Svetlana Cârstean, care a continuat cu faptul că a descoperit literatura Athenei Farrokhzad. “Prin Athena am descoperit poezia suedeză în general, lumea literară suedeză în ansamblul ei”, a mărturisit ea.

“Un scriitor care a fost mult citit şi care a influenţat dramaturgia românească încă din anii interbelici, Strindberg. Încă mă fascinează”, a spus Gabriela Adameşteau, adăugând şi numele lui Stieg Larsson, cu care a văzut “o altă Suedie”. “Romanele lui nu doar te ţin în tensiune, ci îţi arată şi meadrele sociale şi teme care erau mai aproape de România decât mi-am imaginat”, a spus scriitoarea din România. 

Ad Libri prezintă ghiduri turistice la 30 de lei. "Uite, poţi învăţa despre Bucovina în germană!", vorbesc între ei doi preoţi. Într-un alt colţ de târg, Mircea Dinescu a dat autografe la Scena Arena. A adus şi vin. Fanii au primit şi sfaturi despre limpezirea vinului cu argilă. A fost paritate: 20 de lei sticla de vin marca Dinescu, 20 de lei cartea poetului "Colierul din bomboane de colivă”.

Pentru cei pasionaţi de ieşiri în natură, "Ghidul culegătorului de ciuperci”, apărut la editura Casa, costă 20 de lei. "Eu am cartea şi este chiar utilă, foarte bine scrisă, mă ajută, mai ales că noi mergem în pădure la cules de ciuperci”, spune reprezentantul unei alte edituri.

Târgoveţii găsesc la Salon şi jocuri de logică de pus mintea la contribuţie, la standul Happy Color, de la 120 de lei.

Salonul Bookfest 2017, ediţia de vară, se desfăşoară pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi. Anul acesta spaţiul a fost mărit cu 20%, fiind expuse la vânzare un milion de cărţi, dintre care câteva mii de titluri noi. Aproximativ 200 de entităţi expun la Bookfest şi  organizează 400 de evenimente, lansări de carte, spectacole de tot felul. Copiii au un spaţiu dublu, unde se organizează manifestări speciale pentru ei.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 are loc la Bucureşti până duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.