Sute de mii de cărţi, titluri noi, consacrate, audiobook-uri, DVD-uri, poveşti Disney sau cărţi regale, cărţi de autori premiaţi cu Nobel sau cărţi semnate de preşedinţi de stat, la Gaudeamus sunt milioane de pagini editate pentru toate gusturile. Cele mai multe cărţi se găsesc la standul Chinei, ţară invitată. Câţiva adolescenţi în căutare de noi poveşti au descris târgul ca pe un Comic Con, un eveniment la care toată lumea se transformă, păşeşte în alte lumi, îmbracă alte costume. Rapsodul şi scriitorul Grigore Leşe spune că aşteaptă premiul Nobel pentru România, pentru că ”nu se ştie niciodată de unde vin lucrurile trăitoare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toată lumea citeşte «Inimi cicatrizate» de Max Blecher, el este eroul târgului”, spun specialiştii şi cititorii.

"Eu caut «Maria, regina României. Ţara pe care o iubesc»”, a spus o doamnă citind primul titlu de pe lista de cărţi pe care o avea pregătită de acasă. De ce? ”Pentru că am trăit în acea perioadă şi pentru că alte regine ca ea nu vom mai avea şi pentru că este un reper în cultura noastră”, a adăugat cititoarea.

În primele zile ale Gaudeamus, târgoveţii caută orice, de la cărţi de specialitate, de limbi străine, până la volume scrise de demnitari străini şi noutăţi. Se cumpără Max Blecher, Lucian Boia este căutat, tinerii sunt pentru ”Harry Potter” şi părinţii pentru "Cartea cu Apolodor”, de Gellu Naum, o noutate la editura Art. De asemenea, pachetele de cărţi cadou de la Nemira se vând foarte bine - spun reprezentanţii editurii.

"«Istorie şi mit în conştiinţa românească»” de Lucian Boia aveţi la raft?”, a întrebat un domn cu braţele pline de cărţi. Doamna de la casă verifică şi nu, din păcate, nu este la târg. "Dar o găsiţi în librării”, adaugă ea. Ana Blandiana a adus la standul Humanitas "Povestiri fantastice”.

Trecând pe lângă standuri, doi tineri vânează cărţi la reducere. "Noi le vom citi pe astea noi peste 10 ani, când preţurile vor scădea”, a spus primul. "Sunt prea multe cărţi, oferta este prea mare pentru un public totuşi mic, pentru că sunt puţini cei care citesc”, a spus prietenul lui.

Printre tomurile de pe mese, la standul editurii Art, mişună adolescenţi, copii, părinţi. "Am cumpărat «Camera secretelor». Atât deocamdată”, îi spune o mamă băiatului ei şi adaugă. "A terminat primul volum aseară şi m-a întrebat de al doilea. «Harry Potter şi copilul blestemat» îl vom cumpăra data viitoare”, l-a asigurat mama pe fiul Mihnea. În acelaşi timp, la casă, o altă mamă a cerut tot un volum din seria ”Harry Potter” pentru fiica ei.

Un cuplu nu se hotărăşte ce să cumpere copilului. "Ia-i «Cartea cu Apolodor»!”, i-a sugerat soţul soţiei. Au plecat. Şi cărţile cu ilustraţii cu pisici pe copertă sunt vizate de cititori. Se găsesc şi Katherine Applegate cu volumul "Crenshaw” şi "Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle”, de Timothée de Fombelle, la Young Art. 

"Numele mari ale literaturii clasice”, în traduceri remarcabile, aşa îi momesc editorii Art pe cumpărători.  La Art Clasic se găsesc Dickens, London şi Dostoievski, cu grafică de excepţie.

"Ai văzut ce stand mare are China? Şi e plin tot timpul!”, se minunează o tânără.

Printre cei care scormonesc pe la standuri se află scriitori, cântăreţi şi actori. Grigore Leşe, şi el autor la târg, a venit să caute diverse cărţi, să-şi bucure ochii, să se întâlnească cu oameni.

"De obicei, în fiecare zi dau câte o tură prin librării. Acum am fost invitat la Târgul Turismului Românesc, eu sunt ambasador al turismului românesc, şi am zis să trec şi pe aici. Cârţi de psihologie, de istorie, de cultură generală, de muzică, de istorie a muzicii, cărţi scrise de diplomaţi străini care au trăit în România, care vorbesc despre România, citesc mult cărţile lui Pleşu, ale lui Patapievici, Boia. Chiar dacă sunt muzician, mă interesează şi celelalte cărţi din jurul muzicii. Pentru că nu poţi aprecia până la capăt, dacă nu eşti luminat din toate punctele de vedere. Ştiţi că se zice aşa, că oamenii la noi vor să pară erudiţi şi docţi, şi atunci ce fac? Uită de România şi tot timpul apelează la biografia din România, din Occident. Câteodată găseşti lucruri extraordinare chiar la tine acasă. Oamenii fac asta, să pară ce nu pot fi, şi eu caut fenomenul. Cum se inspiră din cărţi. În ziua de azi se scriu cărţi din cărţi”, a spus, pentru News.ro, interpretul de muzică tradiţională din Ţara Lăpuşului.

Grigore Leşe a amintit şi de faptul că lumea se schimbă, făcând referire la premiul Nobel pentru Literatură acordat anul acesta lui Bob Dylan. "Aştept premiul Nobel din partea României, să văd un scriitor care să scrie despre multe lucruri şi vreau să fie răsplătit scrisul. Premiul Nobel văd că încep să-l ieie muzicienii. Bob Dylan. Lumea e ciudată. Nu ştii niciodată de unde vine valul, de unde vin lucrurile trăitoare, niciodată nu putem şti ce-o fost în trecut, ce-o fo’ mâine, eu trebuie să trăiesc momentul acesta. Îmi bucur ochii, mă întâlnesc cu oameni, îi bine că în ziua de astăzi umblă şi caută cărţi, înseamnă că oamenii şi-au dat seama că trebuie să se adune, aşa că Doamne ajută!”, au fost cuvintele muzicianului.

Cititorii au făcut şi câteva recomandări pentru cei care vor să vină la Gaudeamus: cartea Andreei Răsuceanu - "Bucureştiul literar", volumul de conversaţii dintre Herta Muller şi Angelika Klammer - "Patria mea era un sâmbure de măr", antologia de poeme a lui Michel Houellebecq - "Neîmpăcat", şi "Călătorie de nuntă" a lui Patrick Modiano, Ana Barton cu “Pervazul lui Dumnezeu”, “Bandiţii” lui Vasile Ernu, dar şi ”Planşe botanice de colorat. 44 de ilustraţii din arhiva Grădinii Botanice din Bucureşti” de la Ierburi Uitate, editura Corint. “Eleganţa ariciului”, carte de Muriel Barbery este un must-have de la Nemira.

"Eu vreau să-mi cumpăr de la târg «Statele Unite şi noua ordine mondială», de Horia-Roman Patapievici. Este interesantă. O carte tip-dezbatere, între ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin şi italianul Olavo de Carvalho, nu poate fi decât palpitantă în contextul istoric pe care-l trăim“, este dorinţa unei cititoare, care spune că se bucură pentru că a primit în dar şi ”Alexandru Dragomir - O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciţii de gândire”, de Gabriel Liiceanu. 

Grupuri de copii şi tineri au invadat Pavilionul Romexpo în primele două zile de târg. Adolescenţii au ales şi cărţi de la Crime Scene Press, singura care publică în exclusivitate mistery&thriller. Cărţile lui George Arion sunt răsfoite de băieţi pe treptele Pavilionului. ”Nu mai am răbdare. Abia aştept să o citesc”, vorbesc ei.

La târg intră şi domni care caută cu totul altceva decât cărţi. Înaintea evenimentului de lansare a cărţii lui Cristian Mungiu, "Bacalaureat”, un domn avea de gând să întârzie vorbitorii, pentru că voia... o pungă. În faţa lui Gabriel Liiceanu, el a spus: "Domnule, ăştia nu vor să-mi dea o pungă!” şi i-a arătat mai multe pungi pe care le avea în mână. Liiceanu şi-a pus mâinile la ochi. "Haideţi că se filmează!”, l-a repezit Marius Chivu. Cineva i-a dat o pungă.

La tombola organizată de Radio România poate fi câştigat un tricou cu autografe ale unor autori cu renume - Cristian Mungiu şi Radu Paraschivescu au semnat.

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus se desfăşoară până duminică la pavilionul Central Romexpo. Peste 850 de evenimente au fost anunţate la această ediţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.