Violonistul Remus Azoiţei este invitat, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio unde va interpreta celebrul Concert în Re major pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, o partitură intim legată de cariera sa artistică, fiind prima lucrare cântată în ipostază solistică, alături de orchestră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre această experienţă emoţionantă, violonistul declara într-un interviu acordat în iulie 2020 pentru life.ro: „Primul concert, când aveam 6 ani, nu a fost un eveniment deosebit pentru mine în sensul că ce cântam la lecţia de vioară am reprodus pe mica scenă de la Liceul de Artă din Galaţi. Însă, când ai 18 ani şi cânţi cu orchestra, asta e cu totul altceva. Eşti răvăşit de emoţii şi nu îţi poţi controla mintea sau mâinile. Eram la Constanţa şi cântam Concertul de Ceaikovski… Ţin minte şi acum că am abordat partea a 3-a atât de repede că abia se ţinea orchestra după mine şi dirijorul era transpirat tot de frică să nu ma piardă! Emoţii mari atunci, nu voi uita niciodată”. 

În 2001, cunoscutul violonist român Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a instituţiei. În 2019, a susţinut concerte la Carnegie Hall - New York şi la Kennedy Center - Washington DC, pe lângă multe alte apariţii europene, şi în 2021 a fost solistul Orchestrei de Cameră din Viena în cadrul Festivalului Enescu.

Evenimentul prezentat de Orchestra Naţională Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului vienez Sasha Goetzel - care şi-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena şi care a fost numit, începând din acest an (2022), director muzical pentru două importante ansambluri muzicale: Orchestre National des Pays de la Loire (Franţa) şi National Youth Orchestra of Canada (Orchestra Naţională de Tineret a Canadei).

Concertul de vioară creat de Ceaikovski este şi partitura în jurul căreia, în 2009, regizorul Radu Mihăileanu (născut la Bucureşti şi stabilit în Franţa) a conceput una dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale până în prezent: „Concertul”. Un an mai târziu, în 2010, filmul său primea la Paris, premiul César - un „Oscar” al Franţei - pentru cea mai bună bandă sonoră.

Remus Azoiţei cântă pe o vioară Niccolò Gagliano, creată în 1750, despre care declara în acelaşi interviu acordat pentru LIFE.ro: „vreo 3 ani de zile am tot încercat viori de lutieri celebri, sute de viori, şi nici una nu mă mulţumea pe deplin. Într-o bună zi am intrat (a câta oară?) la un dealer din Londra şi acest Gagliano stătea „cuminte” pe un birou. Am luat vioara şi am cântat câteva note pe ea: în acel moment am ştiut că aceasta va fi vioara mea. Conceptul de „dragoste la prima vedere” poate fi încapsulat perfect în ceea ce s-a întâmplat în acele momente.”

Absolvent al Conservatorului din Bucureşti şi bursier la renumita Juilliard School din New York, Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall - New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot - Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall - Londra, Teatro La Fenice - Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând, de asemenea, în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg etc. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Remus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri „Hanssler” din Germania.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia a 4-a de Brahms.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.