Britanicul Peter Brook, considerat „cel mai bun regizor de teatru al secolului al XX-lea", a primit, miercuri, în Spania premiul Prinţesa de Asturias pentru Arte, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peter Brook, în vârstă de 94 de ani şi încă în activitate, "a deschis noi orizonturi pentru dramaturgia contemporană, contribuind într-o manieră decisivă la schimbul între culturile atât de diferite precum cele din Europa, Africa şi Asia", a scris juriul în comunicat.             

Premiat deja cu prestigioase recompense precum un Molière în 1991 pentru "Furtuna", de Shakespeare, Peter Brook a devenit de-a lungul carierei, desfăşurată în mare parte în Marea Britanie şi în Franţa, o legendă a teatrului. 

"Considerat unul dintre cei mai mari regizori de teatru ai secolului al XX-lea", Brook "este unul dintre marii reformatori ai artei scenice", a adăugat juriul, citând piesele "Marat/Sade" (1966), "Mahabharata" (1985), epopeea în nouă ore din mitologia hindusă pe care a adaptat-o în film în 1989.               

Născut la Londra, pe 21 martie 1925, Peter Brook şi-a început cariera foarte tânăr, atunci când a pus în scenă numeroase texte de Shakespeare pentru Royal Shakespeare Company şi a dirijat opere la Royal Opera House de la Covent Garden.      

El s-a stabilit în 1970 la Paris unde a înfiinţat Centrul Internaţional de Cercetări Teatrale pe care l-a condus întotdeauna, şi a fost din 1974 manager al teatrului parizian Bouffes du Nord până în 2010. În luna iunie, el va prezenta aici noua sa piesă "Why".               

 

El continuă să ofere "o emoţie intensă prin punerile sale în scenă de o mare puritate şi simplitate, fidel conceptului de "spaţiu vid", a concluzionat juriul spaniol. 

Anul trecut, regizorul american Martin Scorsese a fost laureat al premiului. El s-a alăturat altor nume mari ale cinematografiei: Woody Allen, Francis Ford Coppola şi Pedro Almodovar.

Premiul în valoare de 50.000 de euro (61.000 de dolari) şi o sculptură realizată de Juan Miro este primul din cele opt care se acordă pentru ştiinţe, sport şi cercetare de către fundaţia care poartă numele Prinţesei Leonor. Premiile sunt prezentate în pctombrie.             

Premiile Prinţesa de Asturias recompensează din 1981. Ceremonia de acordare va avea loc la Oviedo. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.