Regizorul Alexandru Solomon şi antropologul Vintilă Mihăilescu vor discuta despre filmul documentar, joi, de la ora 18.30, la Cinema Elvira Popescu, cu ocazia apariţiei în format digital a volumului ”Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, în colecţia ”Cinema” a editurii Polirom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre volumul ”Reprezentări ale memoriei în filmul documentar” va vorbi antropologul Vintilă Mihăilescu, iar discuţia va fi însoţită de proiecţia filmului ”Franzela exilului”, un documentar realizat de Alexandru Solomon în 2002.

”Franzela exilului” este un documentar despre Ion Luca Caragiale la Berlin, a fost selecţionat la festivaluri din Ierusalim, Mediawave, Târgu-Mureş şi Sarajevo. A obţinut Premiul Special al Juriului Uniunii Cineaştilor din România. A fost produs de Fundaţia Arte Vizuale, cu sprijinul CNC, şi difuzat de TVR 2 / România.

Alexandru Solomon a declarat într-un interviu acordat News.ro că filmul documentar a absorbit multe dintre efectele şi practicile noilor media - modele mai libere de naraţiune, prezenţa performativă a documentaristului - şi nu crede că acest gen va putea aspira vreodată să devină un produs de ”larg consum”.

În privinţa creaţiei sale, Alexandru Solomon mărturiseşte că porneşte de la ideea că subiectul trebuie să îl atingă personal şi cum nu e bazat pe un scenariu, documentarul are privilegiul că orice accident nedorit poate fi transformat în avantaj.

”În cazul documentarului, nu poţi să repeţi nimic, lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel ca prima oară. S-ar putea, însă, să fie mai bine”, a explicat el în interviu.

Născut pe 22 iunie 1966, la Bucureşti, regizorul şi directorul de imagine Alexandru Solomon este recunoscut pentru lungmetraje documentare ca ”Marele jaf comunist” (2004),despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), ”Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, ”Kapitalism - reţeta noastră” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu, într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, şi ”România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.