Profesorul universitar, regizorul şi scenaristul de teatru şi film Alexa Visarion reia în 2022 seria de întâlniri cu publicul „Dialogul generaţiilor” şi susţine la ARCUB Gabroveni două conferinţe pe 17 noiembrie şi 8 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţele se adresează atât spectatorilor de teatru şi film, cât şi studenţilor şi profesioniştilor din artele spectacolului. Conferintele „Dialogul generaţiilor” din acest an se axează în jurul temei „Călăuziţi de Caragiale” în contextul împlinirii a 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui I.L. Caragiale.

„Afinităţile regizorului Alexa Visarion cu universul caragialian datează de câteva decenii şi s-au concretizat în spectacole de teatru, filme, texte teoretice, scenarii riguros elaborate şi articulate, alcătuite adesea prin colaj, adăugiri, tehnici intertextuale şi destinate scenei, peliculei sau spaţiilor sonore ale teatrului radiofonic. La Radio, în 1974, a realizat o puternică şi foarte modernă montare a piesei «O noapte furtunoasă», iar în 2012, «Nocturnele lu’ Leonida», pe un scenariu propriu, inspirat de universul Caragiale, propunea un discurs caragialian inovator, alcătuit din pasaje combinate iscusit, purtătoare de sensuri inedite. Îi datorăm lui Alexa Visarion recentul volum «Caragiale vizionarul», publicat în 2022, la Editura Academiei Române, cuprinzând o adevărată profesiune de credinţă, o esenţializare a gândirii regizorului asupra operei caragialiene şi, totodată, mărturii, documente, pagini de ficţiune, amintiri. Spectacolul «Carnavalul» marchează revenirea regizorului Alexa Visarion la Teatrul Naţional Radiofonic, în anul în care s-au împlinit 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui Ion Luca Caragiale. [..] Realizat în 3 episoade, spectacolul „Carnavalul” deschide seria premierelor radiofonice, difuzate în cadrul Secţiunii ON AIR a Festivalului Naţional de Teatru 2022, la Radio România Cultural”, Radio România Cultural

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Prima conferinţă este intitulată „Caragialian şi caragialesc pe scena românească” şi are loc joi, 18 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Hanului Gabroveni. În cadrul întâlnirii se va asculta un episod din recentul serial radiofonic „Carnavalul” al Teatrului Naţional Radiofonic, pe baza căruia regizorul Alexa Visarion va aborda subiecte precum spusul şi nespusul unui text şi ritmul ca limbaj accidental. Durata conferinţei este de trei ore şi include o sesiune de Q&A.

Pe 8 decembrie, de la ora 18.00, are loc cea de-a doua conferinţă susţinută de Alexa Visarion „Esenţialitatea şi forma în construcţia spectaculară a universului lui Caragiale”. Pornind de la vizionarea spectacolului din 2021 „Nocturnele lu’ Leonida”, regizorul va vorbi despre timp concret şi timp etern în structura caragialiană, despre ritmurile tăcerii şi dinamica burlescă a delirului fără sfârşit.

Ambele conferinţe beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile. Pictura din afiş este realizată de Oana Maria Cajal. 

• 17 noiembrie, ora 18.00 | „Caragialian şi Caragialesc pe scena românească”
• 8 decembrie, ora 18.00 | „Esenţialitatea şi forma în construcţie spectaculară a universului Caragiale”

Conceput şi iniţiat de regizorul Alexa Visarion, proiectul „Dialogul generaţiilor” are ca scop dezvoltarea unui dialog prin artele spectacolului, încurajând crearea unor spaţii de întâlnire şi dialog între generaţii. În cadrul „Dialogului generaţiilor”, au fost organizate la ARCUB o serie de conferinţe, workshop‑uri, exerciţii de teatru, discuţii cu publicul, proiecţii cinematografice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.