Regizorii europeni cer serviciilor de streaming globale să îşi ia angajamentul privind condiţii echitabile de negociere a remunerării, potrivit unui comunicat al Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel (FERA) remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Având în vedere că serviciile de streaming cunosc o creştere importantă în Europa, regizorii de pe continent aşteaptă cu nerăbdare noi oportunităţi pentru demersurile lor creative. 

Implementarea în curs a Directivelor europene care modifică reglementările media (AVMS Directive 2018/1808) şi privitor la drepturile de autor (Copyright Directive 2019/790) ar trebui să asigure că aceste colaborări se dezvolte în condiţii echitabile şi sustenabile pentru creaţia audiovizuală europeană, se arată în comunicat.

Pentru a crea relaţii normale, regizorii şi organizaţiile care îi reprezintă cer ca platformele globale de streaming să se angajeze în respectarea a trei principii esenţiale: transparenţă (oferirea de cifre verificate ale vizionărilor pentru a permite negocieri corecte), remunerare direct proporţională cu succesul şi utilizarea muncii lor, şi definirea unor modele de remunerare echitabilă şi proporţională.

„Salutăm disponibilitatea serviciilor de streaming globale de a se angaja în negocieri colective pentru a stabili modele de remunerare pentru exploatarea la nivel mondial, aşa cum presupune Directiva pe Copyright din 2019. În acest proces, comunicarea cifrelor de vizionare verificate şi a statisticilor este esenţială pentru toate părţile implicate, pentru a putea evalua valoarea drepturilor şi ca modelele de remunerare să fie negociate”, a transmis FERA.

Autorii din audiovizualul european şi, în mod deosebit, regizorii, sunt în cea mai mare parte liber profesionişti. Pe lângă faptul că nu au siguranţa locului de muncă, subliniază Federaţia, ei traversează perioade în care nu înregistrează câştiguri în timp ce dezvoltă noi proicte sau promovează filme finalizate.

„În contextul crizei provocate de Covid-19, avem nevoie mai mult ca oricând să împărţim în mod echitabil utilizarea comercială şi succesul muncii noastre la toate nivelurile, la fel cum fac autorii din alte sectoare culturale şi creative din Europa”.

Pentru definirea de modele de remunerare, ei consideră că trebuie luate în considerare două aspecte ale valorii drepturilor economice ale autorilor: proiectele şi succesul acestora.

Costurile de producţie care acoperă în mare parte - sau chiar integral - plata autorilor nu se califică drept model de remunerare echitabilă şi nu se potrivesc realităţii socio-economice a regizorilor europeni, mai spune Federaţia.

Introducerea în Europa a aşa-numitor mecanisme de remunerare bazate pe succes, care sunt inechitabile, riscă să submineze modelele existente şi implemnetarea Directivei de Copyright care prevede noi garanţii esenţiale într-un moment în care comunitatea creativă din audiovizualul european are mai mare nevoie de ele.

„Facem apel la serviciile globale de streaming să se angajeze într-un proces corect de negociere prin care vom ajunge la un rezultat în beneficiul tuturor părţilor: o industrie audiovizuală europeană sănătoasă, în care autorii şi interpreţii îşi pot menţine cariere artistice şi creative sustenabile, să creeze poveşti atrăgătoare pentru ecran şi să continue să genereze o valoare economică pe care se bazează întreg lanţul de valori din audiovizual”.

FERA a fost înfiinţată în 1980 şi este singura organizaţie europeană care reprezintă regizori de film şi televiziune. Alcătuită din 48 de asociaţii de regizori, are peste 20.000 de membri din 35 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.