Centenarul Regelui Mihai I (1921-2017) va fi marcat la Institutul Cultural Român din Londra care găzduieşte un eveniment omagial dedicat personalităţii şi moştenirii extraordinare ale acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu prilejul sărbătorii naţionale de 10 Mai, Andrew Popper, şeful Casei Regale a României, va susţine o prelegere amintind momentele importante din viaţa Regelui subliniind rezilienţa, demnitatea şi angajamentul său neclintit faţă de valorile democratice şi faţă de ţară. Evenimentul va fi difuzat începând cu ora 18.00 (ora Londrei), pe reţelele de socializare ale reprezentanţei.

Într-un tribut emoţionant dedicat Regelui Mihai, Andrew Popper oferă un portret complet menţionând câteva elemente biografice rare, menite să releve profunda sa umanitate: „Am fost norocos să fi avut privilegiul de a fi în slujba Regelui Mihai şi de a-l cunoaşte. Regele nu a fost doar un model pentru mine, ci eroul meu. Era modest şi curtenitor, trata pe toată lumea cu bunătate şi respect, indiferent de rang şi poziţie socială şi era cu adevărat interesat de viaţa celor care lucrau pentru el”.

ICR Londra va prezenta o expoziţie cu imagini rare ale regelui Mihai, curatoriată de Arhivele Naţionale ale României.

De la ora 19.00, prestigioşii muzicieni Nelly Miricioiu, Alexandra Dariescu şi Remus Azoiţei, decoraţi cu „Ordinul Coroana României”, vor susţine un concert extraordinar, înregistrat la sediul ICR Londra. În deschiderea concertului, MS Margareta, Custodele Coroanei române, va transmite un mesaj.

Program: Regele Mihai al României: Elegie, J. S. Bach: Gavotte en Rondeau din Partita pentru vioară No. 3, G. Puccini: Vissi d’arte din Tosca, F. Chopin: Preludiu nr. 15, G. Enescu: Lăutarul din Impressions d'enfance, A. Lara: Granada, V. Filip: Capriciu No. 3, J. Massenet: Méditation din opera Thaïs. Pianista Hanna-Liisa Kirchin va asigura acompaniamentul pentru Puccini şi Lara.

Nelly Miricioiu este o artistă completă, extrem de apreciată pentru calităţile sale vocale şi pentru talentul actoricesc. Repertoriul său vast variază de la Mozart şi bel canto la Verdi, Puccini şi opera italiană modernă, trecând prin compozitori ruşi şi francezi. Performanţa ei în Tosca rămâne de neuitat, alături de Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, Mimi, cu Placido Domingo şi Violetta, cu Franco Bonisolli şi Roberto Alagna.

Alexandra Dariescu este o pianistă cunoscută şi apreciată în întreaga lume. A susţinut numeroase recitaluri apreciate de critici şi este prima femeie pianistă de origine română care a cântat la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale, în prezenţa Familiei Regale a României. De la Carnegie Hall New York la Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall până la Konzerthaus Viena, Tokyo, Shanghai, Beijing, Dariescu a lansat 8 CD-uri, cea mai recentă colaborare fiind cu Angela Gheorghiu.

Remus Azoiţei este apreciat în presa internaţională drept „un violonist subtil şi sensibil” - The Strad, având o „tehnică sclipitoare” - The Washington Post. Rezident la Londra, a susţinut concerte în locuri recunoscute precum Carnegie Hall din New York, Konzerthaus Berlin, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center din Washington DC, Salle Gaveau din Paris şi Wigmore Hall din Londra. Şi-a finalizat studiile la Juilliard din New York şi la Royal Academy of Music din Londra unde predă din 2001, fiind pe atunci cel mai tânăr profesor de vioară din istoria Academiei. Remus Azoiţei este directorul artistic al Societăţii Enescu din Marea Britanie.

Andrew Popper este economist, manager şi strateg global. S-a născut la Bucureşti şi este absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice. După mutarea la New York, şi-a continuat studiile în economie la Universitatea din New York. La începutul carierei sale, Andrew Popper a lucrat ca economist la Banca Rezervei Federale din New York. Ulterior, a ocupat funcţii de conducere la mai multe bănci importante din SUA şi Londra. În 2006, Regele Mihai l-a numit Şef al Casei Regale, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Familiei Regale a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.