Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord va impune o interdicţie strictă în privinţa comerţului cu fildeş, într-un demers care are scopul de a contribui la conservarea populaţiei de elefanţi aflată în scădere, a anunţat, marţi, guvernul britanic, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această interdicţie se va aplica pieselor care conţin fildeş, indiferent de vechimea acestora. 

Încălcarea regulii va fi sancţionată cu amendă sau cu până la cinci ani de închisoare.

Această decizie, care trebuie să fie aprobată de parlament, vine după efectuarea unui sondaj. Rezultatele acestuia au arătat că 88% din totalul de 70.000 de respondenţi susţin această interdicţie. 

„Vom introduce una dintre cele mai aspre interdicţii din lume în privinţa vânzării de fildeş, pentru a proteja elefanţii şi viitoarele generaţii”, a spus Michael Gove, secretarul de stat pentru Mediu.

„Interdicţia vânzărilor de fildeş pe care o vom stabili prin lege va reafirma faptul că Regatul Unit este lider la nivel global în privinţa acestei probleme extrem de importante, demonstrându-ne convingerea că inadmisibilul comerţ de fildeş ar trebui să devină de domeniul trecutului”, a adăugat Gove. 

Potrivit guvernului britanic, comerţul ilegal cu animale sălbatice la nivel internaţional a fost estimat la 19,5 miliarde de dolari.

Numărul elefanţilor a scăzut cu aproape o treime în ultimul deceniu, iar aproximativ 20.000 de elefanţi încă sunt ucişi anual din cauza cererii globale de fildeş. 

Comerţul cu fildeş brut este deja ilegal în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Viitoarea interdicţie va permite anumite excepţii. Astfel, vor putea fi vândute obiecte care conţin fildeş în proporţie mai mică de 10% din volum, create înainte de anul 1947, instrumente muzicale cu mai puţin de 20% fildeş, realizate înainte de anul 1975, şi portrete în miniatură pictate pe fildeş, vechi de cel puţin un secol.

Activităţile comerciale între muzee acreditate vor fi permise în continuare. În plus, vor putea fi obţinute acorduri pentru obiecte cu fildeş vechi de peste un secol, văzute drept unele dintre cele mai rare obiecte dintr-un anumit tip.

Interdicţia a fost apreciată de organizaţii neguvernamentale. Tanya Steele, director executiv la World Wildlife Fund, a spus că aproximativ 55 de exemplare de elefant african sunt ucise în fiecare zi pentru fildeş.

„Dacă vrem să oprim braconajul acestui animal maiestuos, trebuie să acţionăm la nivel global. Sperăm că Regatul Unit va continua să exercite presiune asupra ţărilor unde există cele mai mari pieţe de fildeş – majoritatea fiind în Asia – să pună capăt, la rândul lor, comerţului cu fildeş”, a adăugat ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.