Redactorul-şef şi CEO-ul publicaţiei Apple Daily din Hong Kong nu au primit, sâmbătă, dreptul de eliberare provizorie pe cauţiune, după ce au fost arestaţi joi dimineaţă sub suspiciunea de încălcarea a Legii naţionale a securităţii, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apple Daily, publicaţie critică la adresa conducerii de la Beijing, este deţinută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.

Redactorul-şef Ryan Law, în vârstă de 47 de ani, şi CEO-ul Cheung Kim-hung, în vârstă de 59 de ani, s-au numărat între cei cinci directori ai ziarului care au fost arestaţi după ce 500 de poliţişti au făcut percheziţii la sediul publicaţiei, pe care autorităţile l-au descris ca „locul infracţiunilor”.

Poliţia a ajuns joi şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai, care au fost arestaţi.

Poliţia a spus că zeci de articole din ziar sunt suspecte că au încălcat Legea naţională a securităţii. Este primul caz în care autorităţile citează articole de presă care ar fi încălcat controversata lege.

Law şi Cheung, care sunt acuzaţi de „complicitate cu o ţară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”, au apărut sâmbătă în faţa unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauţiune.

Ei urmează să apară din nou în faţa Curţii pe 13 august.

Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea naţională.

Law şi Cheung sunt învinuiţi că au complotat cu proprietarul Apple Daily, Jimmy Lai, între 1 iulie 2020 şi 3 aprilie 2021 pentru a cere unei ţări străine, persoane sau organizaţii „să impună sancţiuni sau să se angajeze în alte acţiuni ostile împotriva regiunii administrative Hong Kong sau a Republicii Populare Chineze”, potrivit unui document.

Legea securităţii naţionale a intrat în vigoare în Hong Kong pe 30 iunie 2020. Sarcina inculpaţilor este de a dovedi că nu reprezintă o ameninţare dacă sunt eliberaţi provizoriu.

Ca parte a cererii, Law şi Cheung s-au oferit să demisioneze din funcţiile de la Apple Daily, să nu vorbească cu presa şi politicieni străini şi să plătească sumele de 3 milioane HK$ (peste 386.000 de dolari americani, n.r), în cazul lui Cheung, şi 200.000 HK$, în cazul lui Law.

Trei companii legate de Apple Daily, acuzate de asemenea de complicitate, au desemnat persoane care să le reprezinte la tribunal. Autorităţile au blocat 18 milioane HK$ din bunurile companiilor.

Ceilalţi trei directori arestaţi joi, COO-ul Chow Tat-kuen, publisherul Chan Puiman şi directorul Cheung Chi-wai, au fost eliberaţi pe cauţiune vineri, potrivit Apple Daily.

„Vom publica ziarul mâine. Vom face tot posibilul pentru a-l menţine”, a spus Chan după ce a participat la audierea de sâmbătă.

Mai mulţi oameni s-au adunat în faţa tribunalului, înaintea audierii, unii ţinând umbrele galbele sau purtând tricouri cu sigla Apple Daily. A fost scandat „Fără frică, luptaţi în continuare!”.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.

În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.

Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.