Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Mihai Mălaimare, Constantin Chiriac, Cristian Şofron sunt actorii care s-au alăturat proiectului „Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet”, online din 10 martie, o producţie a asociaţiei culturale The Culture Club, cu sprijinul JTI, partener principal Pro Contemporania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional şi poate fi accesat online la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” se compune dintr-o serie de recitaluri care punctează repere poetice din cultura română. A doua etapă a proiectului, lansată astăzi, îi aduce în prim plan pe George Topârceanu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Nicolae Labiş, Vasile Voiculescu, Radu Stanca. Totodată, în lectura actorilor amintiţi, se adaugă noi înregistrări din creaţia poeţilor Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu celor prezentate în prima etapă, lansată anul trecut, în interpretarea actorilor Ion Caramitru, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu. O parte dintre aceste poezii sunt prezentate pe platformă şi în limba engleză, în lectura lui Michael Pennington şi Anamaria Marinca.

Recitalurile, filmate pe întregul parcurs al anului 2021, sunt prefaţate de o scurtă prezentare scrisă a fiecărui poet şi ilustrate cu fotografii de arhivă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.

Iniţiativa este deopotrivă un act de restituţie şi un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, adăugând poeziei arta actorului, rostirea, imaginea. „Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” urmează a fi continuat în viitor şi cu alte nume mari, propunându-şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni, în forma originală, dar şi prin traduceri consacrate, în engleză şi franceză, totul într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul.

Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de Ovidiu Miculescu - producător general şi Oltea Şerban-Pârâu - producător executiv.

Filmările s-au desfăşurat în spaţii consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naţională din Bucureşti sau ICR Londra, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina - director de imagine / montaj, Attila Vizauer - regia artistică.

Pentru filmările de la Sibiu imaginea a fost semnată de Alexandru Condurache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.