Televiziunea Realitatea TV a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru nerespectarea principiului „audiatur et altera pars” şi pentru alte încălcări ale legislaţiei audiovizuale într-o ediţie a emisiunii „Ambasador România” şi în două ediţii ale show-ului „Jocuri de Putere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea a fost aplicată, între altele, pentru ediţia emisiunii „Ambasador România”, difuzată pe 9 septembrie 2017, care a fost reclamată pentru „insinuarea perpetuării unui genocid legat de recenta controversă din Odorheiul Secuiesc”.

„Pe lângă aceasta au mai fost făcute insinuări discriminatorii faţă de comunitatea maghiară, referindu-se la această comunitate ca fiind intrusă în această ţară”, a mai arătat reclamaţia.

În această emisiune, potrivit CNA, au fost încălcate dispoziţiile articolului 40, alineatul 2, referitor la principiul „audiatur et altera pars”, precum şi prevederile articolului 66 şi ale articolului 70 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) (privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, n.r.) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”, arată articolul 40, alineatul 2.

Potrivit articolului 66, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Articolul 70 prevede ca în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale să se prezinte şi un punct de vedere al acestora.

Amenda a mai fost dată pentru ediţia din 21 septembrie a emisiunii „Jocuri de putere”, în care a fost încălcat articolul 40, alineatul 2, din Codul audiovizualului. Emisiunea a fost reclamată pentru că realizatorul Rareş Bogdan ar fi făcut afirmaţii calomnioase.

„În această emisiune, Rareş Bogdan a postat pe banda superioară comentarii calomnioase şi false la adresa mea. De asemenea, a afirmat: «Dorobanţu are 3 dosare penale la DNA… a vrut să vândă CFR Marfă şi multe alte afirmaţii false, calomnioase, care îmi afectează cariera şi imaginea». Toate informaţiile sunt total false şi calomnioase”, arată reclamaţia.

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru ediţia „Jocuri de putere” din 24 octombrie, reclamată pentru că „Rareş Bogdan şi Oreste Teodorescu au adus insulte şi injurii grave procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani”.

Potrivit CNA, au fost încălcate tot dispoziţiile articolului 40, alineatul 2, dar şi cele de la alineatul 5 al acestui articol, potrivit căruia moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.