Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru emisiunea ”Jocuri de putere” difuzată pe 17 noiembrie, în care invitaţii Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită (PRU), şi Sebastian Ghiţă, candidat al PRU, au expus teoria conform căreia George Soros controlează prin fundaţiile şi ONG-urile sale politicienii din mai multe ţări, printre care şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul emisiunii au fost afişate pe ecran, titluri precum: ”Ghiţă: Magnatul Soroş este un pericol pentru România”, ”Ghiţă: Soros are agenţi de influenţă în presa românească” şi ”Ghiţă: Reţeaua Soros controlează şi unii procurori români”.

”Printre alte probleme dezbătute în emisiune, aceştia au expus teoria conform căreia George Soros controlează prin fundaţiile şi ONG-urile sale politicienii din mai multe ţări, printre care şi România. Scopul acestuia este distrugerea a ceea ce este naţional şi înavuţirea prin însuşirea resurselor ţării. Pentru asta s-a apelat la policitieni, procurori, oameni de presă, toţi fiind agenţi de influenţă în slujba sa. În opinia lui Sebastian Ghiţă, unii au recunoscut făţiş acest lucru - Sandra Pralong, de exemplu, alţii slujesc interese străine Monica Macovei sau Raluca Prună. Mai toate guvernele României au fost sabotate din umbră de fundaţiile Soros şi de Consiliul Investitorilor Străini. Românii nu mai pot munci în propria ţară, pentru că ţara lor este furată sistematic”, arată o sinteză a constatării întocmită de Direcţia Monitorizare.

Amenda a fost propusă de Radu Bogdan Herjeu şi a fost votată de şase din cei 11 membri CNA - Florin Gabrea, Valentin-Alexandru Jucan, Gabriel Tufeanu, Orsolya Eva Borsos, Radu Herjeu, Dorina Rusu. Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au fost împotrivă.

”Ţinând cont că la Realitatea TV a fost un caz izolat, s-a întâmplat o singură dată, într-o singură emisiune, şi au fost puţine afirmaţii făcute din partea celor doi, eu nu aş propune aceeaşi sancţiune ca pentru B1 TV, dar pe de altă parte şi somaţie mi se pare...”, a spus Radu Herjeu.

Sancţiunea a fost acordată în baza articolului 40, alinatul 2 din Codul audiovizualului, care prevede că moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.