După ce a pictat la mijlocul lui martie o imensă frescă la Paris în sprijinul ucrainenilor care se confruntă cu invazia rusă, artistul francez Christian Guémy alias C215 a mers în Ucraina pentru a aduce puţină alinare prin operele sale realizate pe zidurile oraşelor devastate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o staţie de autobuz din Kiev, el a pictat portretul unei tinere fete slave cu părul în albastru şi galben (culorile drapelului ucrainean), un contrast cu clădirile distruse de bombardamente de jur împrejur.

„Este un semn de susţinere”, a spus artistul în vârstă de 48 de ani pentru AFP, cu vopsea spray în mână: „Dacă poate aduce un pic de zâmbet sau un pic de umanitate într-o situaţie dificilă, atunci sunt mulţumit”.

După invazia rusă, artistul a realizat deja o frescă uriaşă a aceleiaşi fete pe faţada unei clădiri pariziene din arondismentul 13 în sprijinul ucrainenilor. Însă C215 crede că „nu a avut de ales” decât să vină în Ucraina, în ciuda pericolului, după ce s-a întâlnit cu ucraineni şi s-a întrebat timp de câteva zile ce ar mai putea face pentru a-i ajuta.

„Dacă vrei să faci artă stradală care vorbeşte despre război, lucrarea trebuie să fie acolo unde are loc războiul (...). Nu prea m-am hotărât să vin la Kiev, ci picturile mele au decis pentru mine”, explică el, în timp ce locuitorii se opresc să-l fotografieze în timp ce creează. 

Muralul său ce reprezintă fata cu o coroană în păr este situat în apropierea unei staţii de metrou şi a unei pieţe grav avariate de o bombă - dovezi despre care spune că Rusia vizează în mod deliberat civilii. 

C215 şi-a răspândit lucrările în capitala Ucrainei: unul a fost pictat pe un panou ruginit în apropierea turnului de televiziune al oraşului, vizat la începutul lunii martie de o lovitură cu rachete care a provocat moartea a cinci persoane.

În altă parte, un portret al unei fete tinere este afişat în aceleaşi culori decolorate roşu şi crem ca şi vagonul de tramvai abandonat pe care a fost desenat, lângă un punct de control. Christian Guémy a pictat şi pe pereţii din Jitomir (centru) şi Lviv, în vestul ţării, unde o rachetă a vizat un depozit de benzină în timpul şederii sale.

Universul copilăriei care îi bântuie opera este evident în lucrările sale ucrainene. „Un copil este un nevinovat, un copil nu trebuie să facă faţă războiului şi în acest război sunt milioane de mame şi copii care sunt împrăştiaţi în toată Europa”, subliniază el. Ceea ce „îl face fericit” este reacţia pozitivă a ucrainenilor la lucrările sale stradale. Deja plănuieşte să revină „foarte curând”, aşa cum a scris pe contul său de Instagram.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.