Premiera baletului „Raymonda”, de Alexander Glazunov, spectacol montat pentru prima dată în istoria centenară a Operei Naţionale Bucureşti se va juca sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 18.30.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regia şi adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Maki Asami, coregrafia originală aparţine lui Marius Petipa. Maestrul de repetiţii care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Naţionale Bucureşti este Takako Nishikawa. Costumele au fost create de Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

„Raymonda” este un balet compus din trei acte, trei scene şi un prolog. Titlul a avut premiera mondială pe 7 ianuarie 1898, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, pentru ca doi ani mai târziu să fie dansat la Moscova pe scena teatrului Bolşoi.

„Raymonda” este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă. Deşi, pentru Marius Petipa a fost ultima sa realizare, „Raymonda” reuneşte şi prezintă toată ingeniozitatea, expertiza şi măiestria coregrafului. În ceea ce îl priveşte pe compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experienţă în muzica de balet, care mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al moştenirii sale.

Spectacolul „Raymonda” spune povestea unei prinţese care îşi aşteaptă logodnicul plecat în cruciade. Eşarfa este simbolul iubirii lor şi, totodată, simbolul întregului spectacol. Intriga este influenţată ca formă de tragedia greacă şi reflectă opiniile filosofilor din secolul al XIX –lea: lupta pentru supremaţia religioasă şi otrava morală pe care o creează; credinţa în lumea metafizică şi în viitor; nevoia de cavalerism şi dreptate si creşterea conştiinţei individuale de sine - prin puterea răscumpărătoare a iubirii şi a devotamentului.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc în zilele de 10, 13 şi 15 aprilie, ora 18.30.

Bilete se găsesc pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.