Investiţia în patrimoniul cultural al ţării noastre este necesară şi urgentă în aceeaşi măsură ca investiţiile în infrastructură şi servicii publice şi contribuie în mod esenţial la atingerea obiectivului nostru de dezvoltare ca ţară, este mesajul pe care l-a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii, în cadrul conferinţei „Patrimoniu@INP, dezbateri şi dinamică în context global” organizată de Institutul Naţional pentru Patrimoniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment au participat: Peter Stone, preşedinte Blue Shield, Madlen Şerban, secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, Katarzyna Zalasinska, director al Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural din Polonia, reprezentanţi ai Guvernului României şi invitaţi din ţară şi din străinătate.

„Investiţia în patrimoniul construit este una dintre priorităţile mele, ca ministru al Culturii, iar prin proiectele pe care am reuşit să le demarăm şi prin cele în plan pentru anul viitor îmi doresc ca România să poată beneficia de această componentă de creştere. În ultimele câteva luni, am reuşit să demarăm, prin Institutul Naţional pentru Patrimoniu şi prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, intervenţii substanţiale asupra unor monumente istorice importante pentru România, printre care Castelul Peleş care va beneficia de intervenţii în primă urgenţă la acoperişuri şi de finanţare pentru consolidare, restaurare şi punere în valoare a teraselor, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Capitală, care va găzdui un centru de informare şi promovare a patrimoniului cultural - Casa de Târgoveţ şi am demarat proiecte de restaurare a caselor memoriale. Cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, finanţăm investiţii în muzee, teatre, săli de concerte, biblioteci şi importante clădiri de patrimoniu printre care Teatrul şi Opera Naţională din Cluj, Muzeul de Istorie din Bucureşti, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, o nouă sală de concerte destinată Operei Naţionale Române Iaşi, Vila Florica de la Ştefăneşti, Centrul Dansului din Bucureşti, Biblioteca „Omnia” din Craiova”, a punctat ministrul Culturii.

„Identificarea unor noi surse de finanţare  pentru restaurare este de altfel o preocupare constantă a mea ca ministru şi un obiectiv important al Ministerului Culturii”, a spus Turcan.

Ministrul a subliniat că „investiţiile au fost dublate de cele privind elaborarea cadrului legal modern în domeniul patrimoniului. Codul Patrimoniului Cultural a fost lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie şi vizează o îmbunătăţire a cadrului normativ printr-o abordare integrată a tuturor domeniilor patrimoniului cultural. Nu în ultimul rând, ne-am concentrat în ultima perioadă asupra dosarelor de nominalizare pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, educaţiei prin patrimoniu şi valorificării turistice a patrimoniului construit. Aproximativ 40% din turismul european este turism cultural, iar în România el poate aduce prosperitate pentru comunităţi. Investiţiile realizate prin Ministerul Culturii au rolul de a pune în valoare acest potenţial, mai ales în contextul în care, conform Barometrului de consum cultural 2022, vizitarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice este singura activitate care a înregistrat o creştere faţă de anul 2019”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.