Radio România Muzical va transmite o emisiune-maraton dedicată lui George Enescu, realizată de Veronica Zbarcea, vineri, de la ora 13.05, pentru a marca 135 de ani de la naşterea compozitorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisiunea va dura patru ore şi, în cadrul ei vor fi scoase la iveală ”multiplele faţete ale personalităţii lui George Enescu” - compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, spun reprezentanţi ai Radio România Muzical.

”Multiplele faţete ale personalităţii lui George Enescu vor fi scose la lumină: în primul rând, compozitorul, şi astăzi considerat cel mai important creator român, autor nu numai al celebrelor rapsodii, dar şi al Simfoniei a III-a, reconsiderată în prezent drept unul dintre opusurile fundamentale ale începutului de secol XX”.

Ca pianist, George Enescu a înregistrat cele şapte cântece de Clement Marot, alături de soprana Sophie Wyss. 

Una dintre lucrările importante înregistrate de dirijorul George Enescu este Dixtuorul op.14, document de arhivă în care artistul apare la pupitrul unui ansamblu alcătuit din membri ai  Orchestrei Radiodifuziunii Franceze.

Ca pedagog, George Enescu a format mai mulţi violonişti de calibru, între care se numără Yehudi Menuhin.

Născut pe 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav, redenumit George Enescu, din judeţul Botoşani, artistul a instituit premii de compoziţie pe care le finanţa personal, a contribuit la crearea unei uniuni a compozitorilor români, a cântat în tranşee pentru soldaţii români care luptau în Primul Război Mondial şi a dirijat spectacolul inaugural de la Opera Română din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.