Radio România Cultural va transmite spectacole-document dedicate Liei Manoliu, marţi, când sportiva ar fi împlinit 85 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teatrul Naţional Radiofonic organizează luni, de la ora 11.00, la Hotelul Ramada-Majestic din Bucureşti, audiţia cu public a spectacolelor-document ”Lia Manoliu - Drumul spre Cartea Recordurilor” şi ”Lia Manoliu - Lacrima din aurul olimpic”. Între invitaţi se numără Viorica Viscopleanu, Dan Serafim, Iacint Manoliu, personalităţi din lumea sportului şi echipa de realizatori, informează Radio România.

”Drumul spre Cartea Recordurilor” şi ”Lacrima din aurul olimpic” sunt primele scenarii radiofonice dedicate unei personalităţi din lumea sportului în seria ”Biografii, memorii”.

Spectacolele vor fi difuzate de RRC în premieră, în seria ”Biografii, memorii”, marţi, în intervalul orar 19.00 - 21.00.

”Drumul spre Cartea Recordurilor” prezintă anii copilăriei şi adolescenţei viitoarei campioane, în perioada ”romantică” a sportului românesc, când Lia Manoliu practica mai multe sporturi. Ca junioară a jucat tenis de câmp, a fost în echipa naţională de baschet şi volei, campioană naţională la tenis de masă. Atletismul a ”obligat-o” să se dedice unei sigure probe: aruncarea discului. Materialul include mărturia profesorului universitar Iacint Manoliu, fratele sportivei, precum şi amintire alei sorei mai mici, Arina Minei, colegei de şcoală, Domnica Filotti, şi antrenorilor Titus Tatu şi Dan Serafim.

”Lacrima din aurul olimpic” este un documentar artistic care are la bază scrisorile pe care Lia Manoliu le-a trimis fratelui său mai mic, Iacint Manoliu, în perioada noiembrie 1967 - noiembrie 1968, un veritabil jurnal al acelui an, încununat cu medalia de aur la Ciudad de Mexico.

Adresantul scrisorilor, Iacint Manoliu, profesor la Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale din Bucureşti, se afla în acea perioadă în Statele Unite ale Americii, plecat cu o bursă Fulbright pentru un stadiu de cercetare şi studii în domeniul geotehnicii şi fundaţiilor. Scenariul este întregit de amintirile şi comentariile sale, precum şi ale altor martori direcţi la drumul pe care Lia Manoliu l-a avut în sport şi în viaţă: Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la Mexico-City, Gabriel Cherebeţiu, medic, antrenor şi voleibalist în echipa naţională a României şi Ion-Costin Manoliu, nepotul Liei Manoliu.

Scenariul radiofonic este semnat de Magda Duţu şi Ion Costin Manoliu. A participat Iacint Manoliu. Regia artistică este realizată de Petru Hadârcă, iar Lia Manoliu este interpretată de Maria Ploae.

Lia Manoliu a fost prima sportivă din România care a obţinut puncte la Jocurile Olimpice, clasându-se pe locul 6 în proba de aruncare a discului, la Olimpiada de la Helsinki, Finlanda – 1952. A fost prima sportivă din lume care a participat la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki – 1952, Melbourne – 1956, Roma – 1960, Tokio – 1964, Ciudad de Mexico – 1968, Munchen – 1972. Performanţa ei a fost consemnată în ”Guiness Book of Records”. La Roma şi Tokio a obţinut medalia de bronz, iar la Ciudad de Mexico, medalia de aur.

După 25 de ani de sport de performanţă, au urmat pentru Lia Manoliu alţi 25 de ani în conducerea mişcării olimpice din România. În perioada 1973-1990 a fost vicepreşedinte, iar din 1990 până la moartea sa, din 9 ianuarie 1998, a fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român.

Comitetul Internaţional Olimpic i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz (1975), Trofeul Femeia în sport (1990), Trofeul Centenarului (1994). În 1975, directorul general UNESCO i-a înmânat Premiul Internaţional Fair Play pentru anul 1974.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.