Radio România Cultural va difuza în premieră spectacolul Teatrului Naţional Radiofonic ”Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii şi Inspecţiune”, cu regia artistică şi dramatizarea semnate de Gavriil Pinte, pe 6 decembrie, de la ora 20.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Spectacolul radiofonic «Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii şi Inspecţiune» alătură, ca într-o oglindă, două schiţe caragialiene, două cazuri de sinucidere (de fapt, un simulacru şi o sinucidere autentică), reflectate în presa vremii, care se dovedeşte a fi la fel de amatoare de senzaţional şi la fel de capabilă de mistificare, precum presa noastră de secol 20 şi 21”, arată reprezentanţii Radio România, pe site-ul instituţiei.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Florin Zamfirescu, Mircea Constantinescu, Mihai Gruia Sandu, Petre Lupu, Vasile Toma, Valentin Teodosiu, Liliana Pană, Mariana Zaharia, Felicia Pinte, Graţiela Ştefan Ene, Gavril Pătru, Dorin Niculescu, Cristian Nicolae şi Gavriil Pinte.

”Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii ne înfăţişează un caz de mondenităţi cu ifose, iar Inspecţiune - un caz de prezumtivă delapidare/ corupţie; modul cum presa reflectă aceste două situaţii determină un adevărat «spectacol mediatic», cum se spune în zilele noastre”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte.

Textul caragialian, păstrat integral, este proiectat pe mai multe planuri auditive, ceea ce creează o întreagă lume, populată de vecine din mahala, medici interni, amici care fac conversaţie la berărie, funcţionari ori inspectori financiari, tipologii bine individualizate, dar şi de reporteri şi crainici, care preiau rolul povestitorului şi transformă toate evenimentele relatate în ştiri ”de senzaţie”.

Întâmplările sunt comunicate publicului în stilul reportajelor de teren, secvenţele sunt punctate de semnale sonore, la fel ca în programele televiziunilor din prezent, aducând, în acelaşi timp, şi specificul epocii lui Ion Luca Caragiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.