Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, că primul segment al noii staţii spaţiale pe care Moscova intenţionează să o construiască pentru a înlocui ISS ar trebui să fie pus pe orbită în 2027, promiţând să continue cucerirea spaţiului în ciuda eşecurilor recente, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iulie 2022, Rusia şi-a anunţat intenţia de a se retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde cosmonauţii săi sunt staţionaţi permanent şi în care joacă un rol-cheie. Prin urmare, crearea unei noi staţii orbitale ruseşti a fost anunţată drept principala prioritate de către agenţia spaţială Roscosmos.

"Scopul este să nu existe nicio discontinuitate, ca lucrările să se desfăşoare în acelaşi ritm pe măsură ce resursele ISS se epuizează", a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei întâlniri televizate cu specialişti din acest sector. "În 2027, primul segment ar trebui să fie pus pe orbită", a anunţat Vladimir Putin, cerând ca "totul să fie făcut la timp".

Sectorul spaţial rusesc, mândria istorică a ţării, suferă de mai mulţi ani de probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri. În august, Rusia nu a reuşit să aterizeze pe Lună cu sonda Luna-25, marcând eşecul primei sale misiuni către satelitul natural al Pământului din 1976.

"Greşelile se întâmplă. Acesta este un domeniu de activitate atât de complex. Este păcat (...) Aceasta a fost o experienţă negativă, dar va fi folosită în viitor pentru a evita orice greşeală", a declarat joi Vladimir Putin, adăugând că a promis să continue să finanţeze misiuni spre Lună.

De asemenea, preşedintele le-a cerut responsabililor din acest sector să abordeze problema salariilor mici din industria spaţială rusă şi să facă eforturi pentru a atrage specialişti străini şi pentru a implica mai mult companiile private.

Model de cooperare internaţională, în principal între Statele Unite şi Rusia, ISS a început să fie asamblată în 1998. Trebuia să fie retrasă în 2024, dar NASA a estimat că speranţa sa de viaţă va fi depăşită.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.