Prozatorul Attila Bartis, unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, va susţine lecturi publice din romanul "Sfîrşitul" la Timişoara, Cluj, Târgu-Mureş şi Bistriţa în perioada 4-8 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romanul "Sfîrşitul" a apărut în colecţia Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea lui Marius Tabacu. 

Luni, 4 decembrie, de la ora 18.00, scriitorul se va întâlni cu cititorii la librăria "La Două Bufniţe" din Timişoara (Pţa Unirii nr. 11). Attila Bartis va citi fragmente în limba maghiară. Verisunea în limba română: Radu Pavel Gheo. Lectura va fi urmată de un dialog cu cititorii, la care vor lua parte, alături de autor, Dana Crăciun şi Radu Pavel Gheo.

Programul lecturilor publice continuă la Cluj, pe 5 decembrie, de la ora 18.00, la librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor nr. 15). Invitaţi, alături de autor: Ruxandra Cesereanu, Marius Tabacu. 

La Târgu-Mureş, evenimentul va avea loc pe 7 decembrie, de la ora 11.00, la Biblioteca Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş (Str. Nicolae Iorga nr. 1). Invitat special: conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere. De la ora 16.00, scriitorul se va întâlni cu cititorii la Teatru 74 (Str. Avram Iancu nr. 2). Amfitrionul evenimentelor. Dumitru-Mircea Buda. 

Attila Bartis va fi prezent la Bistriţa, pe 8 decembrie, de la 18.00, la Aletheia Casa Cărţii „N. Steinhardt” (Str. Mihai Eminescu 4-5). Dialogul va fi cu Dan Coman şi Marin Mălaicu-Hondrari. 

Eveniment organizat de Editura Polirom, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa si Librăria Casa Cărţii „N. Steinhardt”.

Ajuns la vârsta de 52 de ani şi suspectat de o boală mortală, faimosul fotograf András Szabad se hotărăşte să-şi rememoreze viaţa, pentru a o înţelege mai bine el însuşi. Maturizat în Ungaria comunistă a lui János Kádár, cu o mamă pe care o adoră, dar care moare devreme, şi un tată fost deţinut politic, András se arată refractar la lumea din jur. Renunţă la şcoală, are o relaţie tensionată cu tatăl său, cu care locuieşte într-un apartament din Budapesta, şi îşi găseşte refugiul în arta fotografică. Face fotografii artistice, mai întîi pe cont propriu, iar apoi ca ucenic al unui fotograf bătrîn, care are un atelier pentru poze de legitimaţii. Inevitabil, pasiunea lui ajunge să se împletească, chiar foarte strîns, cu viaţa erotică. Pînă şi viitoarea sa carieră internaţională îşi are originea - într-un mod subtil şi imprevizibil - în fotografia făcută într-o seară, pe furiş, unui cuplu ce face dragoste într-un parc public.

Relatând povestea vieţii lui András Szabad, "Sfîrşitul" oferă în acelaşi timp o panoramă a vieţii din perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă, disperată. Privirea fotografică a protagonistului, detaşată până la limita autismului, reuşeşte să emoţioneze şi să tulbure, iar construcţia impecabilă a naraţiunii dovedeşte încă o dată calităţile de mare prozator european ale lui Attila Bartis.

De curând, de acelaşi autor, la editura Polirom a apărut şi romanul "Tihna", traducere din limba maghiară şi note de Anamaria Pop, colecţia Top 10+.

Attila Bartis s-a născut în 1968 la Târgu-Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. Considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, a debutat în 1995 cu romanul "A séta" ("Plimbarea", Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele "A kéklő pára" ("Aburul albăstrui"), urmat în 2001 de romanul "A nyugalom" ("Tihna", Polirom, 2017), care a inspirat drama "Anyám, Kleopátra" (2002; "Mama mea, Cleopatra"), şi de volumul de nuvele "A Lázár apokrifek" (2005; "Apocrifele lui Lazăr"). În 2015 îi apare romanul "A vége" ("Sfîrşitul").

De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul "Tibor Déry" (1997), Premiul "Sándor Márai" (2002), Premiul "Attila József" (2005), Premiul "Szép Ernő" (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Romanul "Plimbarea" a apărut în 1999 în germană, în 2009 în franceză, în 2016 în spaniolă, iar "Tihna" a cunoscut mai multe traduceri (în germană, franceză, engleză, suedeză, slovenă, italiană, spaniolă, română etc.), fiind până în prezent cel mai popular roman al său.

Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind "Moştenirea Engelhard". În 2010 a publicat albumul fotografic "A csöndet úgy" ("Liniştea aşa"). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.