Proiectul românesc “Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” este câştigător la categoria "Reconectarea cu natura", la componenta A - Campionii Premiilor Noului Bauhaus European (NBE) 2024, organizate cu finanţare din partea Politicii de Coeziune, a anunţat Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste premii recompensează proiectele şi iniţiativele remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea şi estetica, demonstrând modul în care tranziţia către Pactul Verde European poate îmbogăţi viaţa oamenilor şi a comunităţilor. Premiile se acordă în patru categorii şi două componente: una pentru proiecte consacrate (Campionii Noului Bauhaus European) şi una pentru iniţiative promiţătoare ale unor candidaţi mai tineri (Starurile în devenire ale Noului Bauhaus European).

Ediţia din 2024 include un premiu special pentru proiectele de reconstrucţie din Ucraina şi pune un accent puternic pe proiectele din regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice sau cu provocări în tranziţia verde.

Câştigătorii şi-au primit premiile vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Festivalul Noului Bauhaus European, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme, şi Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, în prezenţa lui Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Cu sprijinul Politicii de Coeziune, premiile NBE sărbătoresc tinerii şi iniţiativele care pun în practică principiile Noului Bauhaus European. Pentru al patrulea an, suntem inspiraţi de creativitatea şi entuziasmul cu care comunităţile locale, proiectele şi conceptele îmbrăţişează durabilitatea, incluziunea şi frumuseţea pentru a îmbunătăţi stilul de viaţă şi spaţiile de locuit. În acest an, acordăm, de asemenea, o recunoaştere specială efortului de recuperare şi reconstrucţie al Ucrainei pentru a construi din nou mai bine. Apreciem fiecare candidatură, felicitări tuturor celor care au participat - sunteţi campionii şi stelele în devenire ale Noului Bauhaus European!", a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru Coeziune şi Reforme.

"Felicitări călduroase tuturor proiectelor câştigătoare, dar şi celor nominalizate! Realizările dumneavoastră sunt incredibil de diverse, dar toate arată puterea de transformare a viziunii inovatoare a unor oameni inspiraţi ca dumneavoastră, împreună cu dedicarea şi munca asiduă. Acestea sunt exact calităţile care ne propulsează înainte pe calea către un viitor mai durabil şi mai incluziv. Acesta este motivul pentru care proiectele dumneavoastră întruchipează principiile Noului Bauhaus European şi pentru care acest festival marchează o piatră de hotar în călătoria noastră spre un viitor mai bun. Sunt deosebit de impresionată de proiectele din Ucraina, care demonstrează o rezistenţă şi o determinare incredibile în faţa adversităţii", a declarat Iliana Ivanova, comisar pentru inovaţie, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Câştigătorii "Campionii Noului Bauhaus European" pentru proiecte realizate sunt:

Map4Water: Oraşul celor o mie de fântâni (Bosnia şi Herzegovina) votul publicului la toate categoriile. Proiectul constă în cartografierea şi îmbunătăţirea fântânilor publice din Sarajevo, cu o largă implicare publică, inclusiv a autorităţilor locale, a cetăţenilor şi a turiştilor.
Pădurea-parc Făget; Plămânul Verde al Clujului (România) locul 1 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru gestionarea şi conservarea pădurii-parc Făget.
Flytevi – Blue Urban Community Garden (Suedia) locul 2 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru sprijinirea comunităţilor cu soluţii sustenabile pentru hrană şi apă
SET Community Gardens (Ţările de Jos) locul 1 la categoria "Regăsirea sentimentului de apartenenţă", pentru conectarea generaţiilor din medii socio-culturale diferite prin intermediul unei grădini şi al unui centru comunitar urban de permacultură.
Concrete to Culture (Bulgaria) locul 2 la categoria "Regăsirea sentimentului de apartenenţă", pentru transformarea unui complex de birouri de la periferia Sofiei într-un spaţiu comunitar activ.
Rooftop Garden (Spania) locul 1 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie ”, pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi prin horticultură.
Yes We Camp (Franţa) locul 2 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie ” pentru sprijinirea comunităţilor prin iniţiative de activare a spaţiului.
A Sustainable Campus Transformation (Luxembourg) locul 1 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru renovarea clădirilor folosind materiale recuperate pentru a minimiza impactul asupra mediului.
Re-Sourcing Commons (Austria) locul 2 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru promovarea sustenabilităţii prin utilizarea de materiale recuperate şi asigurarea colaborării cu comunitatea într-un parc public.

Câştigătorii componentei B "Staruri în devenire ale Noului Bauhaus European" pentru proiecte promiţătoare, candidaţi sub 30 de ani, sunt:

Regenerative Agriculture Hub (Spania) votul publicului, pentru că s-a axat pe practici agricole durabile şi ecologice care promovează biodiversitatea.
Cultivating Companionship (Germania) locul 1 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru propunerea unui rezidenţiat de cercetare într-un lan de porumb pentru promovarea unei gândiri de design centrate pe viaţă pentru arhitecţi şi agricultori.
Hydroscape Lisbon (Portugalia) locul 2 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru pentru explorarea rolului apei în rezilienţa la schimbările climatice şi în spaţiul comunitar din oraş.
Cooperative Ownership of Communities (Ungaria) locul 1 la categoria “Regăsirea sentimentului de apartenenţă”, pentru promovarea locuinţelor accesibile şi a incluziunii prin renovare circulară şi practici sustenabile.
Co-llection (Grecia) locul 2 la categoria “Regăsirea sentimentului de apartenenţă”, pentru pentru reimaginarea naraţiunilor rurale prin artă şi colaborare comunitară.
Community reBuilding (Ucraina) locul 1 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie”, pentru consolidarea comunităţilor din Ucraina prin crearea sau revitalizarea Centrelor de Dezvoltare Comunitară.
Teufelsberg Transformation Lab (Germania) locul 2 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie”, pentru pionieratul în materie de inovare în domeniul politicilor de colaborare prin Design Thinking.
Urban MYCOskin (Portugalia) locul 1 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru transformarea deşeurilor în materiale ecologice valoroase.
The Station (Belgia) locul 2 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru că a propus o staţie de lucru autonomă alimentată cu energie regenerabilă pentru a transforma recoltele sezoniere.

La categoria "Recunoaştere specială pentru efortul de reconstrucţie şi redresare al Ucrainei":

Nad Dzherelom de la Consiliul Local Lviv, câştigător, recunoscut pentru restaurarea unei zone naturale abandonate în scopul integrării sociale, păstrând în acelaşi timp ecosistemul şi biodiversitatea.
Leo States, locul 2 pentru asigurarea de locuinţe temporare pentru persoanele strămutate intern în Ucraina.

Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile Noului Bauhaus European. Acestea vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro şi un pachet de comunicare pentru a le ajuta să îşi dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.