Proiectul „MoldArte”, beneficiarul unui grant câştigat în urma concursului de proiecte din cadrul programului „Spaţii Europene de Cultură” organizat de EUNIC - reţeaua institutelor culturale europene, va avea loc în perioada ianuarie - octombrie 2022 şi îşi propune să dezvolte o nouă scenă culturală publică în Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„MoldArte” a fost selectat de un juriu internaţional în luna iunie 2021 dintr-un total de 39 de aplicaţii şi a parcurs o etapă pregătitoare în perioada septembrie-noiembrie 2021, în care au fost stabilite cadrul de colaborare, responsabilităţile partenerilor implicaţi, conţinutul şi modalităţile de implementare, respectiv sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

„MoldArte” va funcţiona ca o platformă care va cartografia resurse culturale şi va oferi un spaţiu de reflecţie asupra unor noi acţiuni comune.

Componenta online va prezenta diversitatea iniţiativelor artistice şi organizaţiilor culturale din Republica Moldova care se concentrează asupra condiţiilor precare de muncă ale actorilor culturali implicaţi social (inclusiv cei activi în regiunea transnistreană).

Va cuprinde o bancă de resurse de informare, programul cultural şi conţinut editorial pe teme legate de solidaritatea între artişti şi organizaţii, activitatea şi sustenabilitatea sectorului cultural în timpul/post pandemie, statutul social al lucrătorului cultural, guvernarea pe mai multe niveluri a culturii publice, politicile şi practicile educaţiei prin cultură.

Programul de evenimente cuprinde dezbateri pe teme de interes local, ateliere de lucru, evenimente artistice şi vizite de cercetare ale unor profesionişti din domeniu, între actorii culturali din Republica Moldova şi cei din ţările partenere (România, Austria şi Germania), cu scopul de a dezvolta noi parteneriate şi iniţiative comune, asigurând astfel sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

Proiectul „MoldArte” va fi organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul Cultural Goethe, Ambasada Austriei din Republica Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene din Republica Moldova. Partenerii locali din Republica Moldova vor fi Coaliţia Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, Asociaţia Tinerilor Artişti din Moldova Oberliht, Centrul de Artă Contemporană Ksa:K, Asociaţia MOLDOX, Asociaţia Studio Cocoşul Roşu.

România susţine activ eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova şi programul de reforme pro democratice. În această linie, atât Institutul Cultural Român cât şi instituţiile membre ale EUNIC sunt interesate în dezvoltarea de proiecte şi strategii comune ce au ca obiectiv promovarea actorilor cultural locali, crearea de parteneriate şi reţele între instituţii din Moldova şi din ţări membre ale UE, promovarea creatorilor şi a instituţiilor de cultură locali în spaţiul european.

Institutul Cultural Român, prin această iniţiativă şi prin derularea de proiecte culturale de amploare în cadrul clusterelelor EUNIC din întreaga lume, îşi afirmă interesul constant de a susţine participarea şi promovarea artiştilor români în cadrul proiectelor organizate de EUNIC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.