Noul preşedinte al Republicii franceze, ales duminică cu 66,1% din voturi, a lansat, în cursul campaniei sale, mai multe propuneri privind industriile de carte şi lectură publică, iar cea mai importantă este prelungirea orarului bibliotecilor, potrivit Livres Hebdo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În răspunsurile pe care noul preşedinte Macron le-a dat în martie Sindicatului Naţional al Editorilor (SNE) a explicat că vrea să prelungească orarul bibliotecilor şi să creeze un card cultural pentru tinerii care împlinesc 18 ani. 

Într-un interviu acordat pe 27 ianuarie la France Culture, Emmanuel Macron a afirmat că vrea să investească ”în industriile creative şi culturale franceze creând un fond de investiţii dedicat, de 200 de milioane de euro”, menţinând totodată un buget ”constant” pentru ministerul Culturii. 

Drepturi de autor, TVA şi preţ unic la carte

Noul preşedinte şi-a exprimat, în răspunsul dat SNE, dorinţa de a apăra ”incontestabil dreptul scriitorului, mai ales la scară europeană”, adăugând că ”un voluntarism politic este imperativ”. Macron s-a angajat să conserve ”aplicarea unui TVA redus la cartea imprimată, ca la ebook”.  



În ceea ce priveşte partea digitală, preşedintele Republicii vrea ”să garanteze cititorilor un acces peren la toate suporturile de lectură”, potrivit răspunsului său către Sindicatul Naţional al Editorilor. 

Emmanuel Macron doreşte în aceeaşi măsură să menţină creditarea digitală în biblioteci (PNB), estimând că ”bibliotecile trebuie să aibă mijloacele de a înlesni acces la oferta cea mai largă, în condiţiile sustenabile pentru bugetele publice”. 

Măsura culturală cea mai importantă a noului preşedinte al Republicii rămâne prelungirea orarului bibliotecilor. ”Ele sunt deschise 41 de ore pe săptămână în marile oraşe ale Franţei, faţă de 98 de ore cât sunt la Copenhaga”, s-a plâns el pe site-ul de campanie, afirmând că vrea să deschidă bibliotecile ”seara şi duminica” pentru a remedia acest decalaj. 

Macron va crea un card cultural pentru tineri. El vrea să dea fiecărui tânăr, la împlinirea vârstei de 18 ani, un card cu 500 de euro pentru a putea avea acces, printr-o aplicaţie, la activităţi culturale la alegere: ”muzee, teatru, cinema, concert, cărţi sau muzică înregistrată”, potrivit site-ului En Marche! Acest proiect va fi cofinanaţat de distribuitori şi de marile platforme digitale, care vor beneficia de acest dispozitiv. ”Sper ca fiecare tânăr să aibă acces la cultură, de orice fel ar fi ea”, a scrie preşedintele pe Twitter. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.